Receptek 2008.07.09.

Jegestea-variációk

A jeges teát 1904-ben találta fel egy amerikai kereskedő, név szerint Richard Blechynden . Az évben St. Louis egyszerre rendezett Olimpiát és Világkiállítást. A kiállítás tavasztól év végéig, az Olimpia július elsejétől november 23-ig tartott.


Említett úr, kiállítóként, teaültetvény-tulajdonosként forró teával várta vendégeit, de a hirtelen érkező nyár miatt nem sokan voltak rá kíváncsiak. Ekkor öntött jeget a frissen lefőzött teába, és a világon elsőként kínált jeges teát vendégeinek.

Jeges teát ma is csak frissen érdemes készíteni. A vizet felforraljuk, néhány másodpercig állni hagyjuk, majd leforrázzuk a teát. Használhatunk könnyű fekete-, zöld-, vagy gyümölcsteát. Rövid főzetet készítünk (5 dl jeges teához mindössze 1-1,5dl alapfőzetet), majd, ha megfelelően kiázott a tea beízesítjük – használjunk bátran ízesítőszirupokat! Utána a poharat színültig töltjük jéggel, felöntjük a forró teával. A forró ital egy perc alatt felolvasztja a jég felét és kialakul az italban a megfelelően fogyasztható, hűvös-jeges hőfok. A kész italba 1/4 lime-ot csavarunk és szervírozzuk.

Érdemes kipróbálni a jeges tea blended változatát is. Az összetevőket ebben az esetben a blender tartályába töltjük (a lime levét is). A blenderrel 10-15 másodperc alatt jeges-habos italt készíthetünk.

Néhány javaslat íz-párosításkora:

  • Fekete tea – málna szirup
  • Zöld tea – borsmenta szirup
  • Málna tea – vörösáfonya szirup
  • Cseresznye tea – vanília szirup
  • Eper tea – csokoládé szirup (haladóknak)

  • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 5. számában találja.

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    Magazin

    B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
    B-opció válságban magyar módra

    A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

    Café Magyarország 2020.04.08.
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Kávé akadémia 2020.03.20.