Receptek 2008.05.27.

Iced coffee

A jeges kávé új generációja a jégkockákra öntve, hideg tejjel készülő iced cappuccino vagy iced latte. Az olasz kávékultúrát ismerőknek ismerős lehet a "freddo" szó. Az Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehűl – így készül az espresso freddo.


De jegesen készülhet a cappuccino is. 2,5 dl-es poharat színültig töltünk kisebb jégkockákkal. Espressót készítünk, majd azt rögtön ízesítjük valamilyen cukorsziruppal. A kávé mellé megszokott ízeken – kókusz, vanília, mandula,… – kívül a déligyümölcsök, mint a narancs vagy a banán is jó íz-párosításokat adnak.

A jeges kávéitalok készítésének fő szabálya, hogy azokat előre kell édesíteni – amíg a frissen készített, forró a kávé – a jéghideg kávéban már igen nehéz a cukrot feloldani. A pohárba töltött jégkockákra hideg tejet öntünk (kb. a pohár 2/3-áig), majd az ízesített kávét a jégkockákra csurgatva rétegezzük a kávét a tejre. Az előzőleg elkészített tejhabot a kávé tetejére kanalazzuk, vigyázva, hogy tej ne kerüljön az italba, mert az felmelegítené a jeges különlegességet.

Összetevők:

 • Espresso: 3cl
 • Tej: 1-1,5 dl
 • Jégkocka: 6-8 db
 • Ízlés szerint Ízlés szerint ízesítő szirup (nagyon finom vanília, mandula, mogyoró vagy akár narancs, banán ízzel)

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.