A jeges kávé új generációja a jégkockákra öntve, hideg tejjel készülő iced cappuccino vagy iced latte. Az olasz kávékultúrát ismerőknek ismerős lehet a "freddo" szó. Az Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehűl – így készül az espresso freddo.
De jegesen készülhet a cappuccino is. 2,5 dl-es poharat színültig töltünk kisebb jégkockákkal. Espressót készítünk, majd azt rögtön ízesítjük valamilyen cukorsziruppal. A kávé mellé megszokott ízeken – kókusz, vanília, mandula,… – kívül a déligyümölcsök, mint a narancs vagy a banán is jó íz-párosításokat adnak.
A jeges kávéitalok készítésének fő szabálya, hogy azokat előre kell édesíteni – amíg a frissen készített, forró a kávé – a jéghideg kávéban már igen nehéz a cukrot feloldani. A pohárba töltött jégkockákra hideg tejet öntünk (kb. a pohár 2/3-áig), majd az ízesített kávét a jégkockákra csurgatva rétegezzük a kávét a tejre. Az előzőleg elkészített tejhabot a kávé tetejére kanalazzuk, vigyázva, hogy tej ne kerüljön az italba, mert az felmelegítené a jeges különlegességet.
Összetevők:
Espresso: 3cl
Tej: 1-1,5 dl
Jégkocka: 6-8 db
Ízlés szerint Ízlés szerint ízesítő szirup (nagyon finom vanília, mandula, mogyoró vagy akár narancs, banán ízzel)