Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában
Koffein, 2025.03.18.
A jól elkészített ír kávé poharában, megjelenésében, színében, hab állagában, alkohol tartalmában hasonlít, ízében (karamellizált cukor) emlékeztet az írek leghíresebb sörére (Guiness). A sörhöz hasonlóan - összekeverés nélkül - fogyasztandó, mint a sört, a habon keresztül isszuk. A rendkívül elterjedt és kedvelt kávéitalnak most alkoholmentes változatást készítjük el.
Filteres kávéfőző géppel hosszú kávét készítünk. Ezt követően kis nyeles fémedényben óvatosan, lassú tűzön kiforraljuk a whiskeyből az alkoholt. (Lehetőség szerint valamely írországi nemes párlatot használjuk.)
A tűzről levett forró italhoz hozzákeverjük a barna cukrot. A cukros elegyet talpas hőálló üvegpohárba töltjük. A közben lecsepegett hosszú kávét is beletöltjük a pohárba. Nagyon ügyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet a habosított tejszínrétegnek poharunk tetején.
Összetevők:
Összetevők:
1,5 dl hosszú kávé
5 cl whiskey v. 40 ml írkrém szirup
2 teáskanál barna cukor
80 ml enyhén habosított tejszín
Hideg habtejszínből elektromos keverőpálca segítségével megfelelő állagú habot készítünk. A hab nem lehet túlságosan kemény, de nem maradhat túlságosan folyós sem. Első esetben csak kanál vagy valamely más eszköz segítségével tudjuk rétegezni a habot, ám a kemény hab az ital fogyasztását is nagyon megnehezíti. A második esetben – ha a hab túlontúl lágyra sikeredett – rétegezés közben elkeveredik a forró feketekávé itallal.
A megfelelő állagú tejszínhabot, csőrős fém tejkiöntő segítségével, egyenletes, óvatos öntéssel könnyen rétegezhetjük az ital tetejére.
Amennyiben van otthon írkrém szirupunk, az elkészítés a következő. A pohár aljába 40 ml szirupot töltünk, melyet a forró kávéval folyamatos keverés mellett elegyítünk. Ezt követi a tejszínhab rétegezése. A szirupok kereskedelmi forgalomban még nehezen beszerezhetőek, de honlapunk segítséget nyújt az érdeklődőknek. info@kavehazak.hu
Az eredeti ír whiskey-hez hasonlóan az alkoholmentes változatot is összekeverés nélkül érdemes fogyasztani. A hideg tejszínhabon keresztül kortyolgatva a forró keveréket, alkohol nélkül átélhetjük az ír whiskey élményt. Éppen ezért vendégeink mindig kanál nélkül kínáljuk és magyarázzuk a fogyasztási szokásokat.
További Kávéházak magazin cikkek
Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában
Koffein, 2025.03.18.
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában
2025.03.18.