Kultikus kávés kellékek 2010.01.04.

A tömörítő

A WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?



A tömörítő kettős funkciója

Segítségével elegyengetjük, majd összetömörítjük az őrleményt a szűrőtartóban.
A megfelelően tömörített őrleménypogácsa minden pontján egységes ellenállást biztosít a nagy nyomással érkező vízzel szemben. A kávé extrakciója így lehet tökéletes. Ha a tömörítés nem megfelelő, a víz megtalálja azokat a pontokat, csatornákat, ahol – áttörve a kávé ellenállását – gyorsan át tud zubogni , érintetlenül hagyva az őrlemény nagy részét. A kávé értékes anyagainak jó része nem kerül az eszpresszóba, helyette a zaccban marad.

Tömörítő választásakor három főbb tényezőt érdemes megvizsgálni:

  • kávégépünk csaptelepét (pontosabban vízelosztó tárcsájának alakját),
  • a hozzá illeszkedő szűrőtartót (annak átmérőjét) és
  • a választott szűrőt (annak űrtartalmát és alakját).
    Ezek a tényezők a variációk igen nagy számát teszi lehetővé, fontos, hogy a csaptelep paramétereihez legjobban illeszkedő típust válasszuk.

    A tömörítő-felszíne, az eszköz alapja mindenképpen fémből (acél, alumínium) készül, a nyél kialakítása rendkívül változatos lehet. Anyagában: fa, gumi, speciális műanyag vagy fém. A kézméretünknek leginkább megfelelő alakú illetve méretű nyél megkönnyíti a munkát.

    A tömörítés technikája is sokféle lehet. A tömörítés erejét és módját a kávékeverék összetétele, a kiválasztott tömörítő típusa, mérete is befolyásolja.
    Sima felületű tömörítővel az első egyengetés és vízszintező tömörítés után megkocogtatjuk a szűrőtartót, hogy a szűrő falának belsejére tapadt őrlemény is a kávéba kerüljön, majd újból tömörítünk.
    Domború (konvex) felületnél ez a művelet nem szükséges, sőt. Az oldalfalra egyenletesen felvitt kávé csak javítja az extrakciót.
    A tömörítő alátámasztásához használhatunk állványt vagy alátétet, de semmiképpen nem a kifolyócsőrön egyensúlyozva tömörítünk. A tömörítő az őrlő közvetlen közelében legyen elhelyezve. Ügyeljünk arra, hogy felszínét ne érje nedvesség, mert akkor munka közben az őrlemény rátapad. Tárolhatjuk egyszerűen a vakszűrőben, vagy falra szerelhető speciális tartóban is.

    Ajánlatunk:

  • Tömörítők a Barista Szaküzletben>>

  • Gumialátét tömörítéshez>>

  • Tömörítő tartó>>

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    Magazin

    B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
    B-opció válságban magyar módra

    A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

    Café Magyarország 2020.04.08.
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Kávé akadémia 2020.03.20.