A WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?
A tömörítő kettős funkciója
Segítségével elegyengetjük, majd összetömörítjük az őrleményt a szűrőtartóban.
A megfelelően tömörített őrleménypogácsa minden pontján egységes ellenállást biztosít a nagy nyomással érkező vízzel szemben. A kávé extrakciója így lehet tökéletes. Ha a tömörítés nem megfelelő, a víz megtalálja azokat a pontokat, csatornákat, ahol – áttörve a kávé ellenállását – gyorsan át tud zubogni , érintetlenül hagyva az őrlemény nagy részét. A kávé értékes anyagainak jó része nem kerül az eszpresszóba, helyette a zaccban marad.
Tömörítő választásakor három főbb tényezőt érdemes megvizsgálni:
kávégépünk csaptelepét (pontosabban vízelosztó tárcsájának alakját),
a hozzá illeszkedő szűrőtartót (annak átmérőjét) és
a választott szűrőt (annak űrtartalmát és alakját).
Ezek a tényezők a variációk igen nagy számát teszi lehetővé, fontos, hogy a csaptelep paramétereihez legjobban illeszkedő típust válasszuk.
A tömörítő-felszíne, az eszköz alapja mindenképpen fémből (acél, alumínium) készül, a nyél kialakítása rendkívül változatos lehet. Anyagában: fa, gumi, speciális műanyag vagy fém. A kézméretünknek leginkább megfelelő alakú illetve méretű nyél megkönnyíti a munkát.

A tömörítés technikája is sokféle lehet. A tömörítés erejét és módját a kávékeverék összetétele, a kiválasztott tömörítő típusa, mérete is befolyásolja.
Sima felületű tömörítővel az első egyengetés és vízszintező tömörítés után megkocogtatjuk a szűrőtartót, hogy a szűrő falának belsejére tapadt őrlemény is a kávéba kerüljön, majd újból tömörítünk.
Domború (konvex) felületnél ez a művelet nem szükséges, sőt. Az oldalfalra egyenletesen felvitt kávé csak javítja az extrakciót.
A tömörítő alátámasztásához használhatunk állványt vagy alátétet, de semmiképpen nem a kifolyócsőrön egyensúlyozva tömörítünk. A tömörítő az őrlő közvetlen közelében legyen elhelyezve. Ügyeljünk arra, hogy felszínét ne érje nedvesség, mert akkor munka közben az őrlemény rátapad. Tárolhatjuk egyszerűen a vakszűrőben, vagy falra szerelhető speciális tartóban is.
Ajánlatunk:
Tömörítők a Barista Szaküzletben>>
Gumialátét tömörítéshez>>
Tömörítő tartó>>