Elfáradt kulturember kellemes érzései

-
Koffein, 2005.03.18.

Elfáradt kulturember kellemes érzései

Az elfáradt "kulturemert" kellemesen érintő "subjectiv" érzések. Mindenféle "forrázatok" és bódító kávéaroma. Gyomornyálkahártyára gyakorolt ingerek és élvezeti szerek oly ellenállhatatlan rabigában nem tartó típusai. Nagyapáink nyelve. Eleink tudományos véleménye a koffeinről.


>>Nálunk elterjedt élvezeti cikkek: a kávé és a tea nemcsak a coffein-tartalmuknak köszönik izgató hatásukat, hanem a bennük levő aromás anyagoknak is, melyek nélkül egyik sem lett volna sohasem "elvezeti cikk", éppen úgy, minthogy maga a tiszta szesz vizes oldata sem nevezhető annak.

Az élvezeti szerek az objektiv hatások mellett kell, hogy subjectiv érzéseket is keltsenek fel, melyek az elfáradt kulturembert kellemesen érintik, benne a visszaemlékezést, az egyszer megízelt élvezeti cikk utáni vágyat felkeltik és azt lassanként szervezetének megszokott, nélkülözhetetlen ingerévé teszik.

Nagy része van e subjectiv kellemes érzések felkeltésében az ízlelő és szagló érzéknek, valamint a száj és gyomornyálkahártyára gyakorolt ingereknek. Ezeket a subjectiv érzéseket a gyógyítás szempontjából sem szabad lebecsülni, mert elvégre az, amit mi, orvosok, "a beteg közérzetének" nevezünk, s mire az állapot megítélésében, jóslatunk felállításában oly nagy súlyt helyezünk, nem más, mint a beteg subjectiv érzéseinek eredője, mérlege, aminek kedvező volta sok súlyos válsággal, aggasztó functiózavarral szemben kitartóvá és ellenállóvá teszi a beteg szervezetet.

A kávé- és tea-forrázatok kellemes íze, aromája és az elfogyasztásukkal járó élvezet megfejtik tehát előttünk azt a tényt, hogy az ember miért kedveli jobban a coffeint ily alakban, mint pasztillák vagy porok alakjában. De nem lesz még világos előttünk az a tapasztalati tény, hogy egy csésze teának vagy kávénak quantitative erősebben izgató hatása van központunkra, mint a neki megfelelő coffein-adagnak. Ezt mással, mint ezen élvezeti cikkekből a forrázatokba is belekerülő aromás anyagokkal magyarázni nem tudjuk.

Ez aromás testek oly csekély mennyiségben foglaltatnak az anyadrogokban és még ezen csekély százalékban is nem egy, de több aromás anyagot kell értenünk, hogy előállításuk nagyon nagy
nehézségekbe ütközik és velük pontos physiológiai kísérletek még eddig nem voltak megejthetők, habár számosan próbálkoztak meg azzal, de igen eltérő eredményekkel.

Néhány búvár a kávé aromás olaját állatoknál erősen bódítónak találta és a különbséget coffeines kávéhatás között abban gondolja, hogy a coffein izgató hatását a kávé-aroma bódító hatása kellemesen kiegészíti. Tehát csak látszólag fokozza, úgy mint az izgalmat, az alcohol-hatás alatt létrejönni gondoljuk. Nagy előnye ezen elvezeti szereknek, hogy a nekik hódolókat nem tartják oly ellenállhatatlan rabigában, s a ható adagot sem kénytelenek oly rohamosan emelni, mint morphinnal, alcoholnál.<<

Tetszett a(z) Elfáradt kulturember kellemes érzései magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Elfáradt kulturember kellemes érzései magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg