Kávétermelő országok 2010.06.28.

Jamaika vs. Jáva

Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.


A robuszta fajtáknak nagyon fontos szerep juthat egy eszpresszó-keverék egyensúlyának kialakításában vagy akár önmagukban is izgalmas ízélményt adhatnak – de nem mindegy, milyen is az a robuszta. Az arabikák viszont nem minden esetben érnek fel azokhoz az elvárásokhoz, amit a vásárlók (leginkább a reklámoknak köszönhetően) már automatikusan támasztanak irányukban. Konkrét példaként a következőkben az egyik legendás arabika termőterületről és egy igazán különleges, minőségi robusztát előállító vidékről írunk röviden.

Jamaica

Már-már legendás hírű kávétermő terület a Kék Hegység Jamaicán. A "Jamaican Blue Mountain" (JBM), mint a csúcsminőségű kávé szinonimája, azután lett világhírű, hogy japán befektetők a 60-as évek végén foglalkozni kezdtek a termőterülettel. A minden különlegesre nyitott japán piacon extra árat kezdtek fizetni a csakugyan extra minőségű kávéért. A teljes termés 90%-át ma is a szigetország vásárolja fel és csak ezután következhet a világ többi kávé-fanatikusa. Az előzőekből eredt a Blue Mountain legendáriuma, ami persze nem zárja ki, de önmagában nem is bizonyítja az innen származó kávék kiemelkedő minőségét.
Jamaicát éghajlata és egyéb adottságai (vulkanikus kőzet, nagyon magasan fekvő termőterületek) tökéletes termőhellyé teszik a kávé számára. A kávészakértők szerint egy JBM fajtakávé olyan összetett ízegyensúllyal és aromaprofillal rendelkezhet, mint egy igazi eszpresszó keverék, természetesen sokszoros áron. Az intenzív és fűszeres JBM kávékkal minden igazi kávésnak érdemes megismerkednie, de csak elővigyázatosan. Bőven vannak azonban olyan hamisítványok is, amikben a JBM tartalom csak jelzésszerűen van jelen, mégis, a vásárlót megtévesztve így hirdetik őket.

Jáva

A WIB betűkombináció a "Waktu Indonesia Barat" kifejezés rövidítése, ami az óriási kiterjedésű Indonéz szigetvilág egy részét jelöli, méghozzá a nyugat-indonéziai időzónába eső területeket, így Jáva szigetét is.
Bátor holland kalózok ténykedése során került egy élő kávécserje a Jemenből a hollandok birtokába. 1706-ban aztán Jáváról és a környező szigetekről holland kávétermesztők küldték haza az első európai-gyarmati kávébab termést, és az első saját nevelésű kávénövényt. Pár évtizedre rá a holland kávétermesztés már túl is szárnyalta az arábiai ültetvények hozamát. 1877-ben azonban egy kávéfertőzésben elpusztultak az ültetvények, amiket robuszta fajtákkal pótoltak. Az ültevények 90%-án így ma már robuszta cserjék teremnek. A jávai robuszta magas minősége bizonyítja, hogy az arabika – robuszta szembeállítás egyszerűsítés. Sok helyen termelnek a világon gyenge minőségű és olcsó robusztát, de vannak kiváló termőterületei is. A kávé alacsony savtartalmú, sűrű és testes: igazi különlegeség…

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.