Jamaika vs. Jáva

-
Kávétermelő országok, 2010.06.28.

Jamaika vs. Jáva

Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.


A robuszta fajtáknak nagyon fontos szerep juthat egy eszpresszó-keverék egyensúlyának kialakításában vagy akár önmagukban is izgalmas ízélményt adhatnak – de nem mindegy, milyen is az a robuszta. Az arabikák viszont nem minden esetben érnek fel azokhoz az elvárásokhoz, amit a vásárlók (leginkább a reklámoknak köszönhetően) már automatikusan támasztanak irányukban. Konkrét példaként a következőkben az egyik legendás arabika termőterületről és egy igazán különleges, minőségi robusztát előállító vidékről írunk röviden.

Jamaica

Már-már legendás hírű kávétermő terület a Kék Hegység Jamaicán. A "Jamaican Blue Mountain" (JBM), mint a csúcsminőségű kávé szinonimája, azután lett világhírű, hogy japán befektetők a 60-as évek végén foglalkozni kezdtek a termőterülettel. A minden különlegesre nyitott japán piacon extra árat kezdtek fizetni a csakugyan extra minőségű kávéért. A teljes termés 90%-át ma is a szigetország vásárolja fel és csak ezután következhet a világ többi kávé-fanatikusa. Az előzőekből eredt a Blue Mountain legendáriuma, ami persze nem zárja ki, de önmagában nem is bizonyítja az innen származó kávék kiemelkedő minőségét.
Jamaicát éghajlata és egyéb adottságai (vulkanikus kőzet, nagyon magasan fekvő termőterületek) tökéletes termőhellyé teszik a kávé számára. A kávészakértők szerint egy JBM fajtakávé olyan összetett ízegyensúllyal és aromaprofillal rendelkezhet, mint egy igazi eszpresszó keverék, természetesen sokszoros áron. Az intenzív és fűszeres JBM kávékkal minden igazi kávésnak érdemes megismerkednie, de csak elővigyázatosan. Bőven vannak azonban olyan hamisítványok is, amikben a JBM tartalom csak jelzésszerűen van jelen, mégis, a vásárlót megtévesztve így hirdetik őket.

Jáva

A WIB betűkombináció a "Waktu Indonesia Barat" kifejezés rövidítése, ami az óriási kiterjedésű Indonéz szigetvilág egy részét jelöli, méghozzá a nyugat-indonéziai időzónába eső területeket, így Jáva szigetét is.
Bátor holland kalózok ténykedése során került egy élő kávécserje a Jemenből a hollandok birtokába. 1706-ban aztán Jáváról és a környező szigetekről holland kávétermesztők küldték haza az első európai-gyarmati kávébab termést, és az első saját nevelésű kávénövényt. Pár évtizedre rá a holland kávétermesztés már túl is szárnyalta az arábiai ültetvények hozamát. 1877-ben azonban egy kávéfertőzésben elpusztultak az ültetvények, amiket robuszta fajtákkal pótoltak. Az ültevények 90%-án így ma már robuszta cserjék teremnek. A jávai robuszta magas minősége bizonyítja, hogy az arabika – robuszta szembeállítás egyszerűsítés. Sok helyen termelnek a világon gyenge minőségű és olcsó robusztát, de vannak kiváló termőterületei is. A kávé alacsony savtartalmú, sűrű és testes: igazi különlegeség…

Tetszett a(z) Jamaika vs. Jáva magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Jamaika vs. Jáva magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg