Kávéház Sirató 2006.06.12.

Bezárt a Három Holló

Bezárt a Három Holló. Nem sokáig maradhatott nyitva, bár az előd Eckermannal együtt már szép távott futott: volt ideje kultuszhellyé válni. Többen megjósolták, hogy Ady kocsmáját nem lesz könnyű felidézni: megváltozott a világ, a bérleti díjak, minden.


Pénzkérdés. Valószínűsíthetően ebben lelte halálát Wilhelm Droste (és még sokan mások) Andrássy úti munkája. Az épület tulajdonosa a CD Hungary Ingatlanhasznosító Forgalmazó és Szolgáltató Rt: Nem mecénások, nem szarják a pénzt.

Korábban úgy tudtuk, 50 eurót szerettek volna négyzetméterenként. Ez a mostani bukós, zuhanós forint-euró árfolyamon mérve brutális, nem kávéháznak való (100 négyzetméteren kb. 1350000 Ft.). Úgyhogy előfordulhat, hogy nem is lesz ott egy ideig kávéház.

Az Eckermann (és Három Holló) vonzereje a szellemiségében rejlett. Normális esetben egy kávéházat a kávé köré építenek fel. A vendéglátóhely az, ami befogadja az embert, életét és ügyes-bajos dolgait. Ebben az esetben minden fordítva történt. A szellem készített magának kávéházat. Úgy is mondhatnánk, ahol a kulturális élet jelen volt, ott elkezdtek kávét főzni.

Itt jegyezzük meg, hogy az Eckermann és a Három Holló idővel a vendéglátás terén is állta a sarat. Még olyan espresso-mániákus embereknek is, mint mi, hiányozni fognak a német kávé végeláthatatlan tejfolyamai. Bár ezeket legalább megtaláljuk a Ráday utca végén, az új Eckermannban. A hangulat viszont - reméljük, csak egy időre - elveszett.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.