Kávéház anno 2006.11.20.

Sólyom is ezt issza

Swartz Dánielként mutatkozik be, de akcentusa rögtön leleplezi a bohókás nevű Treehugger Dan’s antikvárium és kávézó üzemeltetőjét. Dániel az amerikai Maine államból érkezett Magyarországra, tizenhat évvel ezelőtt, amikor egyre-másra jöttek a tengeren túlról misszionáriusok, demokrácia terjesztő liberálisok, és környezetvédő aktivisták.


Dániel ez utóbbiak közé tartozik, azon belül pedig egy szűkebb csoportba: akik maradtak. Az angol nyelvű könyvekkel és bio-fair trade kávéval szolgáló bolt vezetője büszkén meséli: egyebek közt ő nyitotta meg annak idején a Greenpeace magyarországi irodáját.

Okosan bólogatunk, ám tudatlanságunknál fogva kissé kényelmetlenül hallgatjuk a magyar vállalkozóvá lett aktivista biogazdaságokról, génmanipulációról, fair trade-ről szóló beszámolóit. Biztonságérzetünk csak a kávézó nyitás viszontagságainak taglalásakor tér vissza.

"Treehugger Dan", ha szabad így fogalmazni, kemény fába vágta a fejszéjét. Az aprócska üzlethelyiség hátsó zugában berendezett kávézó (az ÁNTSZ csak ide adott engedélyt) derűlátón fogalmazva úttörő kezdeményezés.

Idealizmusra kevéssé fogékony országunkban ugyan józanul éppen ekkora teret kaphat egy kizárólag fair trade és bio termékeket kínáló kávézó, de van ok a bizakodásra: a köztársasági elnöki hivatal egyenesen innen rendeli a kávét. Másrészt hamarosan megérkezik az első bio-fair trade forrócsoki szállítmány. És hát nyakunkon a tél, lehet begubózni, könyvvel a kézben szürcsölni.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.