Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

-
Kávéház anno, 2009.04.02.

Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.


1898 tavaszán két férfi beszélgetett az egyik budapesti kávéház teraszán. A fiatal üzletemberek éppen azon háborogtak, hogy olykor milyen csapnivaló kávét szolgálnak fel még a legjobb helyeken is, mikor felvillant az ötlet: hozzanak össze maguk egy ellátó céget. Szó szót követett, s nyárra már be is jegyezték Fiumében a Dellavalle és Lusztig Kávé- és Teabehozatali Társaságot.

Csempészett áruk
Az új, csomagküldésre alapozott firma kiváló alapanyagokkal dolgozott, így neve hamar népszerű lett a fővárosi háziasszonyok, kiskereskedők és kávéház tulajdonosok között. Történt mindez annak ellenére, hogy a vállalkozásnak hosszú esztendőkön át, egyes visszaemlékezések szerint egészen 1921-ig nem is volt Budapesten telephelye. A töretlen fejlődést az 1918-as összeomlás akasztotta meg.
Talán nem érdektelen ideiktatni, miként bírták ki a pusztító esztendőket. Titkuk csupán annyi volt, hogy tőlük az Antant által a Központi Hatalmak köré vont embargó ellenére is lehetett gyarmatárut szerezni. Egyes, ma már ellenőrizhetetlen legendák szerint a fadobozokba csomagolt kávé és tea csempészhajókon jutott Olaszországból a Dalmát-partokra, vagy Keletről Törökországon és a Balkánon át hazánkba. A cég munkatársai dollárral, angol fonttal, tört arannyal, olykor ezüsttel fizettek. Az üzleti kockázat kétségtelenül óriási volt, de mivel hiánycikkekről volt szó, megérte a befektetés.
Mint említettük, a Monarchia összeomlása rákényszerítette a cégtulajdonosokat üzletpolitikájuk átgondolására. Időközben az olasz tulajdonost a magyar társ fiai, József és Lipót kivásárolták a cégből, majd a korszellemnek megfelelően Lusztigból Lonkaira magyarosítottak. A vállalkozás székhelyét áttették Budapestre, de az olasz felségterületté lett Fiumében is megtartották fiókjukat.

és akkor jöttek az oroszok..

Az 1900-as évektől a hazai üzletekben megjelent az orosz karavántea. Igaz, e termék akkor már rég nem szekereken és szánokon, hanem vonaton került ide. Miután 1901-ben átadták a Transzszibériai Vasutat, meggyorsult a szállítás - és nem mellékesen leestek az árak. Ekkortájt történt, hogy a Popov Testvérek, azaz a legnagyobb orosz teakereskedő cég kiterjesztette működését Magyarországra. A firma fényűzően berendezett fióküzlete Budapesten, a Kossuth Lajos utcában nyílt meg. A vállalat teáinak nem volt neve, csak egytől nyolcig sorszáma. A csomagolás a nemzeti jelleget hangsúlyozta, azaz tájképek, szamovár és orosz népi motívumok jelentek meg a díszes dobozokon. Popovék boltját az első világháború kitörése után zárták be.

A Gresham pincéjét választották
Az utódok hosszas keresgélés után úgy döntöttek, a ma is álló, s nemrégiben előkelő szállodává átalakított Gresham-palota pincéjében rendezik be pörköldéjüket és raktárukat. Hajnalonta innen indultak a csomagokat szállító autók és gyalogos küldöncök szerte a városba, illetve a közeli főpostára.

Hihetetlen, de a hatalmas üzletet mindössze a két ifjú és négy tisztviselő vezette: Lipót volt a szervező, s egyben ő felelt az új helyszínek kijelöléséért, míg József a bolthálózatot gondozta. A leltárt, a könyvelést, a levelezést és a számlázást pedig négy tisztviselő végezte.

Harcban a mogullal
A firma terjeszkedése során igen hamar szembekerült a hatalmas Meinllel, amely ugyancsak gyarmatáruban, azaz főleg teában, kávéban és rumban utazott. Nem mellékesen érdemes közbevetni: az egykori harc tanúságaiból akár a mai, multik által szorongattatott kisvállalkozók is ötleteket meríthetnek.

Lonkaiék hamar ráébredtek, hogy bár a Meinl tekintélyes vagyonnal bír és hatalmas rutinnal működik, vezetése és életben tartása szükségszerűen jelentős adminisztrációt igényel. A testvérek tehát éppen itt, azaz a leggyengébb pontján intéztek támadást ellene.

A két tulajdonos elsősorban a vevőivel való személyes kapcsolatra és az egész országra kiterjedő címhálózatára épített. No és az alacsony működési költségekre, valamint a végletekig szerény és puritán könyvelésre.

Ráéreztek az igényekre
Az árut külföldről kizárólag a legolcsóbb úton, azaz tengeren és a folyamok hátán fuvarozták. Ma már tudható, mindössze negyvenkét fajta teával és nyolcféle kávéval dolgoztak - azaz e gazdagnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető palettából állították össze keverékeiket. Ez a látszólagos szerénység egyébként kétféle előnnyel is járt: egyrészt a számlázás mentes volt a sokféle áruval óhatatlanul együtt járó zavaroktól, másrészt az angol szállítónak is megkönnyítette a dolgát kiszerelés ügyében.
A beérkező rendeléseket reggel nyolctól este hatig teljesítették: elég volt egy kifutófiút elszalasztani vagy egy telefont megereszteni, s a kívánt termék néhány percen belül ott kellette magát a háziasszony asztalán.

A Lonkai fivérek egyébként nagymesterei voltak az előrelátásnak - azaz kiválóan ráéreztek vevőkörük várható igényeire is. Jól bizonyítja ezt, hogy a cég történelmében mindössze öt-hat olyan esetet jegyeztek fel, amikor alá vagy fölé lőttek eredeti elképzeléseiknek. Ez a dicséretes tulajdonság pedig két óriási előnnyel járt: nem kellett nagy raktárakról gondoskodni, továbbá mindig friss maradt az árujuk.

Támadás újabb fronton
A harmincas évek elején Lonkaiék elkezdték az utcai boltok terén is letámadni a Meinlt. Egyre-másra nyitották Budapesten aprócska üzleteiket: 1943-ban már tizenhat, egyforma kinézetű helyiségből kínálták szabott árú termékeiket. Vidéken ugyan nem nyitottak boltot, de országszerte számos lerakatot létesítettek, ahol a tulajdonos szerződéssel kötelezte magát, hogy a kávét, a teát és a rumot csak a Fiumeitől vásárol.

A testvérek közül a fiatalabb, Lipót 1938-ban kivándorolt, s Angliában telepedett le. József itthon maradt, s nem hagyta el a vállalat vezetői posztját a nehéz esztendők alatt sem.

Előre kérték a pengőket
Az ostrom után a cég alkalmazottai öt üzletet és a központi raktárat állították helyre. Ebből a pozícióból futottak neki az újrakezdésnek - tegyük rögtön hozzá, óriási sikerrel. A Fiumei az elsők között volt, ahol kávét és teát lehetett kapni - mely eredmény jórészt az időközben az Egyesült Államokba továbbállt Lipótnak volt köszönhető. A firma kezdetben öt-tíz mázsa kávét dolgozott fel naponta. (Csak összehasonlításképp: ez az adat a háború előtt kettő-hat tonna között mozgott.) A Fiumei szállításokkal támogatta a nagy múltú kávéházak, a Negresco és a New York újraélesztését és számos új születését - de ezért kemény feltételeket szabott: jelesül mindent előre kellett fizetni. Így a vevő, ha egy duplára vágyott, csak akkor juthatott az áhított fekete leveshez, ha még a kiszolgálás előtt letette az érte járó inflációs pengőköteget az asztalra.

Ugyancsak sok pénzt hozott a konyhára, hogy törzsvevőiknek cukrot és rumot szereztek - amely fogyasztási cikkek abban az időben nagy kincsnek számítottak. A cégtörténet feljegyzett olyan eseteket, amikor valaki tíz kilogramm édességért egy kilogramm aranyat adott cserébe. Lonkaiék a háború után két évvel pedig már ott tartottak, hogy saját néven hozták forgalomba a vidéken felvásárolt bort és pálinkát.

A nagyszerűen prosperáló üzletnek 1948 nyarán az államosítás vetett véget. Ma már csak az antikváriumokban olykor felbukkanó számolócédulák, számlák és hirdetések emlékeztetnek a nagy múltú Fiumeire.

Lázin Miklós András írása.

Tetszett a(z) Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg