Kávéházi úri muri

-
Kávéház anno, 2007.02.02.

Kávéházi úri muri

Közel 200 éve, szinte mindennapos dolog volt kávéházba járni. Ez a polgári élet szerves részét képezte. Napjainkra azonban el-el tünedeztek a kávéházak eredeti jellegét tükröző ismérvek. Vagy mégsem? Beszélgettünk Csékei Tamással, a Központi Kávéház egyik tulajdonosával.


Kávéházak.hu: Mi a kávéház története?

Csékei Tamás:
Először az 1841-es évben nyitotta meg kapuit. Ekkor még csak egyszintes volt, majd egy átépítést követően, 1896-ban lett kétszintes. 1841-ben még neobarokk stílus, mint az akkori korban általában minden. 1896-ban, az átépítést követően vált szecessziós stílusúvá.

Akkoriban, ha valaki kávéházat akart nyitni, akkor három kritériumoknak kellett eleget tenni: alapterület, belmagasság (a cigarettafüst miatt), biliárdasztal. A kávéházak a biliárdasztalok elhelyezését úgy oldották meg, hogy azokat a felső szintre tették. Ezen a szinten szórakozott az úri közönség, és az alsó szinten található kártyaszobában.

Mi ezt az állapotot próbáltuk meg rekonstruálni. Ebben a munkában nagy segítségünkre voltak az általunk gyűjtött képeslapok, újságok. Meglátogattuk a Vendéglátó Múzeumot, ahonnan sok információt sikerült összegyűjteni, sőt még a környéken lakó idős emberek is meséltek a kávéház múltjáról.

Kaufmann Ferenc, aki 1896-ban bérelte, végigjárta Európa fővárosait, és a kávéházakból merített ötleteket saját kávéházához. Törökországban vásárolt kávéfőző gépet, és onnan szerződtetett a géphez egy kávéfőző mestert, aki készítette a kávéházban a kávét. A kávéház hangulatához hozzátartozott az élőzene, és meg volt hirdetve, hogy melyik zenekar játszik.

1896 után, 10-15évig Kaufmann Ferenc a kávéház tulajdonosa, majd az ezt követő években, többen is bérelték a helyiséget, szintén kávéházként üzemeltetve azt. Erről az időszakról sajnos nincsenek feljegyzések.

Egy ember van, akit a későbbi iratok említenek. Ez az ember egy nyugdíjazott tábornok volt, aki Ferenc József alatt szolgált. Ő az 1900-as években vette át a kávéház vezetését. Az épület a későbbiekben magára volt hagyva, majd cirka 10 évvel ezelőttig, presszóként, kocsmaként üzemelt.

Kvh.hu.: Mi az, ami eltér az 1896-os állapottól?

Cs.T.: A pult elhelyezkedése és mérete. Ami teljesen eredeti, az a fa falburkolat és a szecessziós ólomüveg képek, amik a falon vannak, illetve az ólomüveg kupola. Ezeket 1841-ben, Bécsből hozatta ide az akkori tulaj.

Kvh.hu.:Ti terveztek programokat a kávéházba?

Cs.T.: Természetesen!
A péntek-szombat a kiemelt rendezvényeké, mint pl.: író-, és olvasóest. Minden este bárzongorista zenekíséret hallható. Tervezünk szombat-vasárnap a délutáni tea keretében különböző programokat, pl.: tánciskolát, ahol a vendégeink megismerkedhetnek a szalontánccal, ami régen sztenderd volt a kávéházakban.

Kvh.hu.:Mi a Ti történetetek?

Cs.T.: Soha nem foglalkoztunk vendéglátással. Egyszerűen egy olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ahova mi is szívesen beülnénk, magyarul nem vendéglátó oldalról közelítettük meg a dolgot.

Kvh.hu.:Mesélted, hogy az épület egy időben kocsmaként üzemelt. Végül is hogyan jött a rekonstrukció ötlete?

Cs.T.: Eredetileg borozót akartunk nyitni a városban. Magyar borokkal, magyar kolbásszal-szalámival, magyar sajtokkal. Az ambícióink megvoltak, majd szóltak, hogy a műemlékké nyilvánított egykori kávéház épülete kiadó, így minden adott volt az újjáélesztéshez. Kihívás volt, de végül sikerült megvalósítani.

Tetszett a(z) Kávéházi úri muri magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávéházi úri muri magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg