Kávéház anno 2006.08.24.

A legújabb Dunapark

Kávéház anno és most Újlipótváros mozgásban van, mindig változik. Épp csak bezárt a kedvenc Wallenberg, máris megnyitott a Carmella. A Dunapark bezárása után pedig szárnyát bontogatja - a legújabb Dunapark. Nagykávéház van kilátásban a bauhaus negyed közepén. Odasettenkedtünk, meglestük és most előre iszunk a medve bőrére.


A legelső Dunapark megnyitása arra az időre esik, amikor az olasz eszpresszó kultúra betör Budapestre. Bodor Ferenc tárta fel a presszók világát: "Az eszpresszó feladta a leckét az építészeknek, belsőépítészeknek. Kis, szűk helyen kellett megoldaniuk azt, amire eddig egy kávéházban nagy terek álltak rendelkezésre. A "minimál tér" feladata azonban izgalmas volt, és gyakorlatilag először jelent meg a hazai gyakorlatban."

Persze a Dunapark nem tartozott a "minimál terek" közé. Mérete, hatalmas üvegtáblái, és maga a saroképület a nagykávéházak rendhagyó formáit tükrözik. Ezt annak is köszönhette, hogy a Szent István Park és Pozsonyi út északi részén fekvő kettős luxusépületbe tervezett mozi végül nem készült el. A kávéház így nagyobb területet kapott.

Az elegáns, letisztult és egyszerű belső tér viszont már a modern bauhaus jegyeket és az elterjedő eszpresszók hangulatát hordozta/hordozza magán. "Az alaptónust a kávégép ragyogó krómborítása adja meg. Ehhez tartozik a korabeli igényeknek megfelelően a ragyogó tisztaság: "minden formának simának és egyszerűnek kell lennie itt" - idézi Bodor Ferenc a Dunapark korának követelményeit.

A Dunapark azok közé a kávéházak közé tartozott, amelyek a második világháború után is nyitva maradtak. A körülményekből adódóan nem húzta sokáig. Legközelebb 1998-ban beszélhetünk Dunaparkról. Ezt azonban már megtette az Újlipótváros.blogter.hu. A linkre kattintva az elmúlt nyolc évről olvashat bejegyzéseket a személyzet illetve vendégek részéről.

Dunapark most

Ottjártunkkor mindenféle harmincasok nagy sürgés-forgás közepette mérik fel a terepet. Az utolsó simítások előtt áll a legújabb Dunapark. A berendezés már látható. Egyszerű, mára már majdhogy nem kommersznek számító, de mégis csak bevállt "minimál" belsőt figyelünk meg. A New York szálloda étterme (nem a Mélyvíz!) a második emeleten hasonló dizájnt mutat, a Dunapark épületéhez és kialakításához azonban sokkal jobban illeszkednek ezek a formák.

A Kávéház felirat már kikerült a bejárat fölé. A megújulás minden téren látható: a több méteres üvegtáblák a földbe süllyeszthetők. Kevesen tudják, hogy ezt még az eredeti Dunaparkban építették így. Az elmúlt évtizedek alatt berozsdásodott szerkezetet most végre helyreállították. Úgy néz ki, hogy igényes, valódi kávéhézra számíthatunk. Jó esély van rá, hogy építtetői minden részletet komolyan vesznek.

cím: Dunapark, Pozsonyi út 28.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.