A fenntartható kávé

-
Kávé minősítések, 2019.08.22.

A fenntartható kávé

Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kávé maga – legyen arabica vagy robusta – a termesztéséhez szükséges éghajlati feltételekből fakadóan elsősorban fejlődő országokból származik. Felelős fogyasztóként érdemes átgondolni, mit is jelent mindez, milyen úton, milyen áron jut el az asztalunkra kedvenc reggeli italunk. (x)


A múlt század elején a hirtelen megugró kereslet miatt a kávétermelő vidékek munkakörülményei, az ültetvényeken dolgozók kilátásai rosszabbak lettek, mint valaha. Mivel jellemzően a nagyhatalmak mellett perifériára szoruló országokról van szó, sokáig senki nem törődött a kialakuló krízissel, a termesztőket a profit érdekében kizsákmányolták a feldolgozók.

Mivel azonban ez csak rövidtávon kecsegtet haszonnal, a kereslet viszont állandó, sőt, növekszik, különösen a minőségi termékek iránt, a változás elkerülhetetlenné vált. Ebben óriási szerepet játszott az emberi tényező és a társadalmi felelősségvállalás kérdésének felmerülése is, így elindulhattak az első fair trade mozgalmak.

A kezdeményes lényege, hogy a feldolgozók és forgalmazók a termelőkkel együttműködve dolgoznak azon, hogy javítsák az ültetvények munkakörülményeit, fejlesszék a szükséges technológiát, megőrizzék a környezet épségét, és kiállnak azért, hogy a termelésben résztvevő dolgozók is igazságosan részesüljenek a profitból. A kávépiacon ezt elsősorban az amerikai NGO Rainforest Alliance ellenőrzi és biztosítja már több, mint 30 éve.

follow the frog

A nagy forgalmazók közül elsőként az olasz Lavazza termékein jelenhetett meg a jellegzetes, zöld, békás logó, mely azt hivatott jelezni, hogy a családi vállalkozás a Rainforest Alliance-szal és a zöld kávét termelő VOLCAFE-val karöltve a fenntartható kávétermesztést tűzték ki célul. Ez az ún. Lavazza TIERRA projekt végül Honduras, Peru és Kolumbia összesen 156 farmján indult el. Ez idáig a projekt keretében felállítottak egy zöld kávét szárító és feldolgozó üzemet, valamint házakat, iskolákat és kórházakat újítottak fel. Az erőfeszítések eredményeként a projektben résztvevő farmok, és így a Lavazza kávéja is megkapta a hivatalos Rainforest Alliance igazolást 2005-ben.

A kávéválasztásnál érdemes figyelni a csomagolás rejtette plusz információkra, mert a fair trade és Rainforest Alliance tanúsítvánnyal ellátott kávé fogyasztása nem csak a kávézás élvezetét jelenti, hanem a fenntartható fejlődés ötletének és szellemének támogatását.

Fitus Alexandra

Tetszett a(z) A fenntartható kávé magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A fenntartható kávé magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg