Kávé akadémia 2020.03.20.

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?


Ez most komolyan egy állat végbélterméke?

Ha egyszerűen akarnék válaszolni, azt mondanám: igen. De, hogy pontosítsak, nem egy az egyben AZT isszuk meg, illetve nem olyan formában, ahogyan azt Te elsőre gondolnád. Az indonéz cibetmacska (közönségesen pálmasodró) imádja a kávébabot, csak egy a bökkenő: kedvenc csemegéjét képtelen normálisan megemészteni. A szemek így épek maradnak, melyekből alapos mosás, gondos szárítás és pörkölés után igazi ínyencség születhet.

Mégis mi kerül rajta ennyibe?

Nem véletlen a fenti összehasonlítás. A szarvasgomba nem terem meg akárhol, borzasztóan kényes növény, és megtalálni is igen költséges feladat: egy ilyen célra kiképzett jószág ára több százezer forint körül mozog. Visszakanyarodva a Kopi Luwakhoz: az alapanyag egyfajta előzetes minőség-ellenőrzésen esik át a bundás jószág jóvoltából. A cibetmacska csakis a legkiválóbb, tökéletesen érett kávészemeket hajlandó elfogyasztani. A „végtermék” begyűjtése és a babok kiválogatása rendkívül időigényes, ugyanis kizárólag kézzel történik. Összefoglalva: ritka is, különleges is, ez már jócskán elegendő indok ahhoz, hogy méregdrága legyen.

Ami drága, az vajon jó is?

Személy szerint én nem kóstoltam a Kopi Luwakot, és a lentebb leírt okok miatt soha nem is szeretném. Az ital ízével kapcsolatos, interneten olvasható vélemények eléggé pozitívak, ami meglepő, hiszen alapvetően egy gyengébb minőségű indonéz kávéról van szó. A legtöbben lágy, kellemesen édeskés italként írják le ezt a luxusnedűt, enyhe csokoládés lecsengéssel. Egyesek szerint a cibetmacska bélrendszerében található enzimek enyhítik a kesernyés ízt és mérséklik a savasságot. A kávé jellegzetes aromáját vélhetően az állat speciális, pézsma illatú olajat termelő mirigyeitől kapja.

 

A Kopi Luwak valódi ára…

Szakértők szerint a piacon kapható termékek jó fele „silány hamisítvány”, vagyis nem vadon élő állatoktól származik (még akkor sem, ha a címke pont az ellenkezőjét állítja). A macskákat befogják, vagy elkezdik tenyészteni, nem éppen kellemes és természetes körülményeket biztosítva számukra. Egy apró ketrecben töltik mindennapjaikat a saját ürülékükben dagonyázva, és addig tömik őket kávébabbal, míg szinte bele nem pusztulnak.

Az egyoldalú táplálkozás miatt legyengülnek, és még ha néhány év múlva vissza is kerülnek természetes közegükbe, akkorra már teljesen életképtelenné válnak.

Most komolyan, megér ez egy csésze kávét?!

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Fotó: Wikipédia

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához cikk borítóképe
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)

Café World 2020.03.16.