Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

-
Kávé akadémia, 2020.03.20.

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?


Ez most komolyan egy állat végbélterméke?

Ha egyszerűen akarnék válaszolni, azt mondanám: igen. De, hogy pontosítsak, nem egy az egyben AZT isszuk meg, illetve nem olyan formában, ahogyan azt Te elsőre gondolnád. Az indonéz cibetmacska (közönségesen pálmasodró) imádja a kávébabot, csak egy a bökkenő: kedvenc csemegéjét képtelen normálisan megemészteni. A szemek így épek maradnak, melyekből alapos mosás, gondos szárítás és pörkölés után igazi ínyencség születhet.

Mégis mi kerül rajta ennyibe?

Nem véletlen a fenti összehasonlítás. A szarvasgomba nem terem meg akárhol, borzasztóan kényes növény, és megtalálni is igen költséges feladat: egy ilyen célra kiképzett jószág ára több százezer forint körül mozog. Visszakanyarodva a Kopi Luwakhoz: az alapanyag egyfajta előzetes minőség-ellenőrzésen esik át a bundás jószág jóvoltából. A cibetmacska csakis a legkiválóbb, tökéletesen érett kávészemeket hajlandó elfogyasztani. A „végtermék” begyűjtése és a babok kiválogatása rendkívül időigényes, ugyanis kizárólag kézzel történik. Összefoglalva: ritka is, különleges is, ez már jócskán elegendő indok ahhoz, hogy méregdrága legyen.

Ami drága, az vajon jó is?

Személy szerint én nem kóstoltam a Kopi Luwakot, és a lentebb leírt okok miatt soha nem is szeretném. Az ital ízével kapcsolatos, interneten olvasható vélemények eléggé pozitívak, ami meglepő, hiszen alapvetően egy gyengébb minőségű indonéz kávéról van szó. A legtöbben lágy, kellemesen édeskés italként írják le ezt a luxusnedűt, enyhe csokoládés lecsengéssel. Egyesek szerint a cibetmacska bélrendszerében található enzimek enyhítik a kesernyés ízt és mérséklik a savasságot. A kávé jellegzetes aromáját vélhetően az állat speciális, pézsma illatú olajat termelő mirigyeitől kapja.

 

A Kopi Luwak valódi ára…

Szakértők szerint a piacon kapható termékek jó fele „silány hamisítvány”, vagyis nem vadon élő állatoktól származik (még akkor sem, ha a címke pont az ellenkezőjét állítja). A macskákat befogják, vagy elkezdik tenyészteni, nem éppen kellemes és természetes körülményeket biztosítva számukra. Egy apró ketrecben töltik mindennapjaikat a saját ürülékükben dagonyázva, és addig tömik őket kávébabbal, míg szinte bele nem pusztulnak.

Az egyoldalú táplálkozás miatt legyengülnek, és még ha néhány év múlva vissza is kerülnek természetes közegükbe, akkorra már teljesen életképtelenné válnak.

Most komolyan, megér ez egy csésze kávét?!

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Fotó: Wikipédia

Szabó (Kávés) László

Tetszett a(z) Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg