Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Mindenek előtt tisztázandó, hogy mit nevezünk automata kávégépnek. Az automata szó hallatán sokaknak a kisebb-nagyobb fémszekrények, az instant kávét és egyéb termékeket pénzbedobásra értékesítő berendezések ugranak be. A következőkben azonban nem a kávéautomatákról, hanem az automata kávégépekről lesz szó.
E kifejezés alatt azokat a kávégépeket értjük, amelyek a kávébabokból gombnyomásra kávéitalt készítenek. Az automatizmus tehát nem az értékesítésben hangsúlyos, hanem a termelő tevékenységben.
Ezek a gépek az őrlés feladatát is elvégzik, oly módon, hogy az őrlő egybe van építve a kávégéppel. Egyes típusoknál két tartállyal két féle babkávé felhasználására van lehetőség: egyik az espressóhoz, a másik a cappuccinóhoz. Az italkészítés azonnali, adagonkénti őrléssel történik. Ez az, amit általában automata gép alatt értenek. A gépek automatikusan készítik a tejhabot, adagolják a tejet, így a gép használójának a csésze elhelyezésén és a gomb megnyomásán túl nincs más feladata.
Mint minden területen, a kávékészítés esetében is számos előny szól a teljesen automata gépek használata mellett. De ezeket az előnyöket csak akkor lehet kihasználni, ha pontosan ismerjük a gépek lehetőségeit. Az automatizmus három legfőbb előnye: a könnyű kezelhetőség, a sztenderd végtermék és a gyorsaság.
A könnyű kezelhetőség előny, ha a géppel dolgozó alkalmazott nem rendelkezik a jó minőségű kávé előállításához szükséges ismeretekkel, vagy a vendég, például egy önkiszolgáló étteremben, irodában maga nyeri ki az italt a kávégépből.
A sztenderd, mint minden más esetben, itt is azt jelenti, hogy a minőségi ingadozást a lehető legjobban korlátok közé szorítják. Adott esetben ez az őrlemény mennyiségét, a tömörítést és az átengedett víz mennyiségét jelenti. Jó beállítások esetén és azonnali őrléssel egy szuperautomata kávégép kiváló minőségű italt képes előállítani. A vendég bármikor térjen is vissza, állandó beállítás mellett azt a kávét kapja, amit legutoljára.
Az automata kávégépek teljesítményére jellemző, hogy egy ilyen kávégép óránként 200-240 espresso vagy 100-120 cappuccino lefőzésére is képes lehet.
További Kávéházak magazin cikkek
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!
Koffein, 2023.05.04.
café lungo - hosszú kávé
Kávé akadémia, 2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
Kávé akadémia, 2023.03.22.
Mi található egy kávékapszulában?
Zacc, 2023.02.16.
24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is
Kávé és egészség, 2023.02.08.