7.3.5 Az espresso aranyszabályai

-
Kávé akadémia, 2007.12.11.

7.3.5 Az espresso aranyszabályai

A jó kávé, különösen a jó espresso készítésének titka az apró mozdulatokban rejlik. Nem az a feladat, hogy néha kiváló minőséget érjünk el, hanem az, hogy folyamatosan törekedjünk a tökéletességre. Odafigyelve minden egyes grammra, °C-ra, milliliterre. Csak így érhetünk el állandó és kiemelkedő minőséget. Az espresso készítésének mindenkor betartandó aranyszabályait az alábbiakban foglaltuk össze.


  • 25 másodperc alatt
  • 9 bar nyomáson
  • 6.5 +/- 0,5 gramm
  • olasz pörköltségű kávékeverék
  • megfelelő finomságúra őrölt
  • erősen tömörített őrleményén át
  • 92°C +/- 2 °C hőmérsékletű víz folyik át, hogy
  • 25 milliliter espressót nyerjünk

    Az espresso-krémkávé készítésekor mindezt figyelembe kell venni!

    A kifolyási hőmérséklet: 86°C. A kifolyócső és a csésze alja között 80-90 mm, a kifolyócső és a csésze teteje között 20-30mm a távolság. A belül fehér, tökéletesen száraz, max. 50 ml űrtartalmú porcelán csésze 44°C -ra van előmelegítve. Így a csészében lévő kávéital 67°C +/- 3 °C hőmérsékletű lesz.

    Az így elkészült espressót azonnal lehet fogyasztani. A 67°C körüli hőmérséklet a forró italok és levesek ideális szervírozási hőmérséklete. Fontos tudni azonban, hogy az elkészült espresso gyorsan veszít érzékszervi tulajdonságaiból. Aromáinak száma percenként feleződik, aranybarna krémje néhány perc alatt sötétbarnára vált és a csésze falára szárad. Ezért kell azonnal fogyasztani.

    Olaszországban a hosszú évtizedek alatt kialakult az espresso fogyasztásának ideális helyszíne a kávébár. Itt a vendég, a pult mellett álldogálva nyomon követheti a kávékészítést, sőt annak részesévé válhat! Ő maga szólhat a baristának, mikor állítsa le a kávé kifolyását. Az elkészült italt aztán azonnyomban állva, esetleg a bárszékre támaszkodva, szürcsölve fogyasztják.

    Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.6 Az automata kávégépek

  • Tetszett a(z) 7.3.5 Az espresso aranyszabályai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 7.3.5 Az espresso aranyszabályai magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg