Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Magyarországon még mindig a legnépszerűbb kávéfőző a kotyogós, ám a vele készített kávé minősége miatt nem becsülik sokra, pedig kis odafigyeléssel és pár trükkel igazi kávéházi élményt okozhat.
Ebben a típusú kávéfőzőben a főzési elv fordított az espresso gépekhez képest, ugyanis a víz alulra, egy tartályba kerül (A), és e fölé, egy alul csőben végződő szűrőbe töltik a kávét (B). A készüléket tűzhelyre helyezik, majd az alulról forralt víz a bele lógó csövön át feljut a szőrőbe és átpréselődik az őrölt kávérétegen, ezáltal kioldva az aromákat összegyűlik a legfelső lepárló részben (C).
A végeredmény erős, intenzív, kesernyés ízű, szinte krém nélküli feketekávé lesz, olyan olaszos - hisz az olaszok találták ki ezt a technológiát. (Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban.)
Hátránya, hogy mivel nagyon alacsony nyomás tud csak kialakulni a kotyogósban, a kávé hosszú perceken át készül, és a rendkívül magas hőmérsékletű víz nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból.
Íme instrukcióink, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot:
Tipp 1: használatához javasoljuk a közepes pörkölésű arabica fajtákat, és semmiképp sem javasoljuk a sötét pörkölésű kávékat, mert a kotyogós kávéfőző amúgy is keserűbb kávét készít.
Tipp 2: vízforralóval melegítsük elő a vizet, így fel tudjuk gyorsítani a főzési folyamatot és a kávé nem hevül túl a főzőben = nem lesz annyira keserű.
Tipp 3: az eszpesszógéphez képest őröljük kicsit durvábbra a kávészemeket, így szintén tudjuk csökkenteni az elkészült kávé keserű ízét.
Tipp 4: ha a használat előtt közvetlen őröljük meg a kávét, sokkal ízletesebb italt tudunk készíteni belőle.
Tipp 5: a szűrőt csak lazán szabad megtölteni kávéval, ne tömörítsük, mert nem tud adott időn belül átjutni rajta a víz.
Tipp 6: közepes lángon, vagy hőfokon szabad főzni, hogy a folyamat lassan menjen végbe, majd amikor elkezd hangot adni, azonnal le kell kapcsolni és levenni a tűzhelyről, mert ilyenkor már a víz átfolyt és a gőz csak keserűbbé teszi a kávét.
Tipp 7: levétel után, ha hideg víz alá tartod és ezzel lehűtöd a kotyogós víztároló részét, akkor meg tudod állítani a további gőzképződést.
Tipp 8: használat után várd meg, míg az eszköz teljesen lehül, utána szedd szét és tisztítsd meg. Csak tiszta és száraz állapotban szabad elrakni.
Sikeres kotyogós kávéfőzést és finom kávét kívánunk!
Fotók: Pinterest
Küri Attila
További Kávéházak magazin cikkek
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!
Koffein, 2023.05.04.
café lungo - hosszú kávé
Kávé akadémia, 2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
Kávé akadémia, 2023.03.22.
Mi található egy kávékapszulában?
Zacc, 2023.02.16.
24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is
Kávé és egészség, 2023.02.08.