A dohányzás története

-
Füst, 2007.01.23.

A dohányzás története

A dohány elnevezése

Kezdetben "L’herbe du Grand Prieur"-nek, "azaz perjel füvé"-nek hívták a növényt - majd Medici-fűnek, Herba Panacea-nak (mindent gyógyító varázsszer), avagy Heilkraut-nak (gyógyfű). Herba di Santa Croce - Vatikánban, majd 1586-ban Dalechamptól kapta a hivatalos nevét, a Nicotiana Tabacum-ot - Nicot iránti tiszteletből.


Pár száz évvel ezt követően a dohányból kivont méreganyagot is Nicot-ról nevezték el (nikotin).

A dohány angol neve a tobacco szó feltehetőleg tévedésen alapul: egyesek szerint a Karibi szigetvilág, Tobago sziget nevének elferdítéséből ered, mások szerint viszont San Domingo őslakosai nevezték így a pipájukat.


Egyéb források a mexikói Tabasco tartomány nevéből eredeztetik a tobaccót. Olyan változatot is ismerünk, hogy a kukorica levelét hívták tabacosnak.

Ez mind csak feltevés, mivel ismert, hogy a kubai taino indiánok a dohányt Cohibá-nak hívták - ma egy márkás kubai szivar viseli e nevet. A szivarnál maradva - más kutatók szerint a Közép- és Dél-Amerikai indiánok kezdetleges szivarjaikat nevezték tabagónak.

A dohány elnevezése néhány ország nyelvén


A németeknél tabak, a franciáknál tabac, Japánban tumbruko, Iránban tombeki, Svédországban tobac, Szerbiában duhan, a törököknél tüttun. Az eszkimóknál tawac a dohány neve. Ráadásként a fanyar angol becézés: precious stink (kb. nemes bűz).

Az első francia, aki maga is hódolt a dohányzásnak, Károly, Lotharingia hercege volt, bizony három unciával szívott naponta. Később, a dohányzás gyors terjedése láttán, Richelieu bevezette a királyi dohány-monopóliumot, a nagy kincstári haszon reményében. Prospero Santa Croce lisszaboni nuncius dohánycserjét küldött mesterének, IV. Pius pápának a Vatikánba, ahol a növényt dísz- és gyógynövényként termeszteni kezdték.

Ezzel párhuzamosan, 1636-ban spanyol papok is eljuttatták a tubákot Rómába, ahonnan gyorsan terjedt el egész Olaszországban, majd Németországban, a Habsburg Birodalomban, Magyarországon és más észak- és közép-európai országokban is. 1642. január 30-i brévéjében VIII. Orbán pápa a kiközösítés terhe fenyegetésével tiltotta meg a sevillai püspökség templomaiban a tubákolást, mert a folyamatos prüsszögéstől nem lehetett hallani a szent beszédet.

A dohányzás "futótűzként" terjedt el Európában. A moralisták és az uralkodók kezdetben küzdöttek ellene, tiltó rendeletek egész sorát hozták. Angliában Erzsébet királynő is betiltatta a burnót szippantását a templomokban, azonban ő volt az első, aki meglátta a dohánytermesztésben rejlő hatalmas üzleti hasznot.

A tévhittel ellentétben nem a portugálok juttatták el Angliába a dohányt. Virginiában az angol gyarmatosítók települései közel voltak az állandóan pöfékelő indiánok településeihez, így a 17. század második felében a dohány is megérkezett Angliába. Erzsébet királynő idején megkezdődött a virginiai dohánytermesztés, amely kezdetben (és még ma is) egyik legfontosabb termékük, később ez lett az európai termelés egyik legkiemelkedőbb alapdohánya.


Tetszett a(z) A dohányzás története magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A dohányzás története magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg