Café World 2020.03.16.

10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)


A Decoding Coffee koncepció a katalán Cafés Cornella egyedi pontozási rendszere, amely alapján minden általuk pörkölt kávétípust a lehető legobjektívebb módon osztályoznak, lehetővé téve a baristák és a kávéfogyasztók számára, hogy beazonosíthassák a számukra legmegfelelőbb kávékeverékeket. Az objektivitás alapját az adja, hogy már létező nemzetközi szervezetek sztenderdjeire és pontozási rendszereire épül, tulajdonképp ezeket gyúrták egy összefoglaló skálába. Mik is ezek a sztenderdek pontosan?

 • A zöld kávé hibáit elemző pontozás (SCA – Speciality Coffee Associaton)
 • A csészeminőséget, annak „értékét” elemző rendszer (CQI – Coffee Quality Institue)
 • A blend összetétele, a benne található arabica és robuszta aránya, minősége
 • A pörkölési profilt elemző rendszer (SCA – Speciality Coffee Associaton)
 • Az extrakciós index elemzése (SCA – Speciality Coffee Associaton és VST)
 • Az érzékszervi profil pontozása (IIAC – Instituto Internazionle Assaggiatori Caffé)
 • És végül a Cafés Cornella saját integrált minőségellenőrzési rendszere (SIQ)

Mindez azt is jelenti, hogy a növény termesztésétől kezdve a csészébe kerülő italig a teljes értékláncolatot végigkövetik. Azzal, hogy minden részletre kiterjedően felügyelik a kávé útját, egyetlen céljuk van: a csészébe kerülő kávéban rejlő potenciál maximális kiaknázása.

Tudatában annak, hogy évente 25 millió csésze kávét szolgálnak fel a Cafés Cornella márkához tartozva, illetve a fogyasztói piac igényei folyamatosan változnak, a társaság kidolgozott egy 10 kulcsfontosságú pontot tartalmazó ajánlást, amely szerintük „a legjobb módja” a kiváló espresso elkészítésnek:

 1. A krém kötelező, tejjel vagy anélkül. A jó espresso-t sűrű krémmel kell bevonni, mivel az tartalmazza a kávébab illóolajait, és itt koncentrálódik az összes aroma. A csésze kúpos alapja segít megőrizni ezt a krémet.

 2. Tejkészítmény esetén a tejhab édesíti az italt. Más szavakkal, jól kiegyensúlyozottnak kell lennie az espresso krémmel.

 3. Vizuálisan az espresso színe a mogyoró színével azonos és textúrája krémes, buborékok nélkül. Vigyázz! Ha a buborékok megjelennek, a kávé aromája könnyen elillan.

 4. Az aroma az espresso nagyon fontos eleme. Ha jó minőségű, akkor kiemelkedik gazdagsága, állaga és intenzitása miatt.

 5. Az íze, kiegyensúlyozva a finom savassággal és kellemes utóízzel, kb. 15 percig tart a szájban.

 6. Az espresso két kortyban fogyasztandó. Ezt a folyadékmennyiséget - ha a fogyasztó kívánja - tejjel vagy egyéb szükséges összetevőkkel lehet bővíteni a kívánt italok előállításához.

 7. Az espresso képlete: 25 ml 90°C hőfokú forró víz, 8,5 bar nyomáson 25 másodpercen belül átengedve 7 gramm őrölt kávét tartalmazó szűrőn.

 8. Abban az esetben, ha cukrot adunk a kávéhoz, miután hozzákevertük gyorsan meg kell inni, mivel a krémréteg megtörik és az aromák gyorsan elillannak.

 9. Az espresso-t nem szabad párosítani más összetevővel. A kávézókban általában kis süteménnyel vagy csokoládéval tálalják, de ez az adott vendéglátóhelyek egyedi ajánlásai.

 10. Az ár-érték arány nem létezik. Az ár nem befolyásolhatja az espresso minőségét: a termesztők csupán az árak 5%-ából részesednek, további 5%-ot kapnak a pörkölők, míg a fennmaradó rész a vendéglátóhelyek költségeit és nyereségét fedezik.

Mint amikor egy hegedűn szeretnénk játszani: a tökéletesen megszólaltatott hangokhoz nem mindegy, hogy hogyan vannak hangolva a húrok. A tökéletes kávé elkészítése is tökéletes hangolást, azaz profi szakértelmet igényel.

Ennek első lépése egy jó döntés: válassza a Cafés Cornella kávék kizárólagos magyarországi forgalmazójának, a Pannon Kávé Kft. szolgáltatásainak széles skáláját, és ismerje meg részletesen a Decoding Coffee rendszerben rejlő lehetőségeket!

Küri Attila

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.