Café Budapest 2008.03.19.

Rojtos végű állólámpák

A Fecskébe lépve gyanakodni kezdünk: már jártunk itt. Tűnődünk egy darabig: mikor is, kivel is? A faltól falig alpesi táj poszter pont olyan, mint anno Albert báéknál Szilasligeten vagy Julcsiéknál a Szomszédokban, és csakis ehhez hasonló közegben írhatta Bereményi Géza a Fehér Babák Takarodóját.


Meg aztán a bölcsészkaros egyetemi évek is épp ilyen színűek. Láttuk hát ezt a helyet sokszor - az elmúlt évtizedekben. Ám most nézzük meg közelebbről!

A Ráday Fecskének két nagyobb területe van: a fenti dohányzós-beszélgetős és az alagsori dohányzós-beszélgetős-táncolós. Ahogy a rendes egyetemi kollégiumokban. Ám a retróság nem merül ki a kopott virágmintás karosszékekben, a rojtos végű állólámpákban és az Orion tévében; az atmoszféra a programokra is kiterjed: a Fecske minden estére házibulit, a vasárnap délutánokra pedig filmklubot hirdet, falain időszaki képzőművészeti kiállítások láthatók.

A családias légkört erősítik a félig dekoratív, félig használati tárgyak, a könyvek és a társasjátékok, de ezt jelzi a hely kedves elnevezése is. És nem utolsósorban az amúgy diákbarát 750 forintos ebédmenüben nem rizottót, hanem rizses húst, reggelire pedig bundáskenyeret is kínálnak. A presszó délelőtt kilenctől éjjel kettőig várja a vendégeket, ami a mediterrános Ráday utcában figyelemre méltó, a kávé minőségére azonban még ráférne a barista oktatás.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 11. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházak magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.