Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy!

-
Café Budapest, 2019.12.29.

Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy!

Néhány éve történt, hogy egy fővárosi „minden-csillagos” szálloda éttermébe ellátogatva bizony komoly csalódás ért. Kiábrándultságom oka nem a kiszolgálás színvonala, a hely atmoszférája, és még csak nem is az ételek minősége volt. De akkor mi lehetett az? Naná, hogy a kávé! (x)


Persze, a jó és a rossz kávé ízlés kérdése… vagy mégsem?

A felszolgált lötty: Egy híg, vizes, kesernyés levet kaptam, amit még a legjobb indulattal sem neveznék kávénak. „Ide többet nem jövök”, nyugtáztam magamban, miközben – szó szerint – rossz szájízzel távoztam az étteremből. Nem azért, mert én vagyok a Kávés Laci. Hanem, mert ennél azért többet vártam. Ha beülnék (khm, beállnék) a sarki kocsmába, semmi baj nem lenne. Felhörpintem az üzemanyagot, és suhanok tovább. Rendben, olcsó kávénak híg a leve, belátom. De egy első osztályú étterem esetében már más a helyzet. És ezzel nem csak én vagyok így…

Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy!

Szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy a kávézás igenis a kultúra szerves része. Egy étteremben ez különösen igaz, ahol az étkezés rituális lezárásaként kortyolunk el egy csésze finom nedűt, mely megkoronázza a gasztronómiai élményt: még van idő egy rövid beszélgetésre vagy elmélkedésre. Ha egyedül vagyok, ilyenkor szoktam összegezni magamban a különböző impulzusokat, behatásokat, és ezek alapján alakítom ki a véleményemet az adott vendéglátó egységről.

Tehát, ha rossz a kávé, rossz az étterem? A legtöbben így vélekedünk.

Akkor mégis hogyan lehet fokozni az élményt?

Azt mondanom sem kell, hogy nagyon illúzióromboló tud lenni, ha egy ütött-kopott csészében, vagy ne adj isten, egy papírpohárban kapjuk meg az ebéd utáni kávét. Még ha nem is szervírozzák petit foural, vagyis apró teasüteményekkel, már az is sokat számít, ha például a mostanában divatos kapszulás megoldás helyett az aromákban gazdag, frissen őrölt verziót választja az étterem. A kínálatra is érdemes odafigyelni, és többféle kávéitalt kínálni (ristretto, hosszú kávé, cappuccino, latte macchiato, stb.), hogy mindenki megtalálja a kedvencét.

Nem mindegy az sem, hogy ki és hogyan készíti el az italt, sokak számára viszont gondot okoz a szakképzett munkaerő hiánya. A kollégák edukálása is szóba jöhet, mint hosszú távú befektetés, ami idővel garantáltan megtérül.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

Tetszett a(z) Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg