Café Budapest 2008.04.17.

Eredeti Kópia

A belvárosi kávézó elnevezése találó. A kópiához társíthatjuk a hely profiljához szorosan kötődő vizuális művészeteket, ám a szóviccekre érzékenyek könnyen képzettársítást végezhetnek a közös ivással is.


A boltíves belső terek retrós hangulatú karosszékei, a pult mögötti zo máncfényű kredenc, a korai fekete-fehér fényképek, és a klubdélutánok elmaradhatatlan kellékei: az üvegszekrényben stószban álló társasjátékok mindenesetre hajdanvolt idők ügyes másolatai, hogy ne mondjuk: kópiái. Fontos, hogy az egykori kávéházi hangulat megidézésére tett erőfeszítések nem csupán a berendezésben, hanem programokban és tervekben is tetten érhetők.

A Kópia él a klasszikus termékkapcsolással, összeköti a kávé élvezetét az irodalommal és a képzőművészettel. A kávézó falai rendszerint képzőművészeti kiállításoknak, egyéb felületei pedig költői esteknek adnak helyet. A YAWU Művészeti Műhely Kulturális Egyesület Ködlámpa címmel minden hétfőre összmű vészeti eseményt szervez, az önelnevezésben szereplő fotóműterem pedig már a jövőről szól.

A kávézó békebeli fényképészeti műhely beindítását tervezi, ahol hagyományos módszerrel készülhetnek művészi portrék. Sok izgalmas vállalkozást rejteget tehát a hely, ugyanakkor a választékközlő lap kávékínálata szokványos, a hangsúly inkább a sörök, borok, párlatok felé tolódik el, némi kiegészítő ropogtatnivalóval. A napilapok jelentősége a délután négyes nyitásra csökken ugyan, mi mégis hiányoltuk a friss olvasnivalókat, illetve az internet-hozzáférés mellett egy bemutatkozó honlapot.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 15. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.