Café Budapest 2019.12.12.

A budapesti New York Kávéház a világ legszebb kávézója a CNN szerint

"Csak lépjen be a New York Kávéházba, és olyan csodálatosan fogja érezni magát, mintha a Sixtus-kápolna magyar megfelelőjébe érkezett volna." – írja a CNN az olasz reneszánsz stílusban épült, a magas mennyezetről lógó csillogó csillárokkal és látványos, barokk freskókkal díszített kávéházról.


A budapesti Erzsébet körúton lévő New York Kávéház az egyik legrégebbi kávézó nem csak Magyarországon, de egész Európában. Története több mint 125 évre nyúlik vissza, amikor a New York Life Insurance Company 1894. október 23-án megkezdte működését Európában budapesti székhelyén, és megnyitotta a kávéházat az épület közvetlen belsejében. Tulajdonosai a "világ legszebb kávézóját" akarták létrehozni, és mindent meg is tettek ennek elérésére. Becslések szerint kb. 500 kávéház nyílt a városban ebben az időszakban, melyek közül mára elvétve találunk párat.

Hozzá kell tegyük, hogy a rendszerváltás után az időközben állami tulajdonba került New York Kávéház is sokáig zárva volt, mígnem 2001-ben az olasz Boscolo-csoport megvásárolta az épületet, és csaknem ötéves rekonstrukciót követően, 2006. május 5-én nyitott meg újra a kávéház és az épületben lévő New York Palace Hotel névre keresztelt, 107 szobás luxusszálloda. (a szerk.).

"Számunkra ez nem csak egy kávézó, hanem a magyar modern irodalom kiindulópontja" – mondja Földes Gábor a kávéháznak ma helyet adó szálloda PR és marketing igazgatója. "Az összes híres magyar író és költő ide járt. Zsúfolásig voltunk a kultúra meghatározó alakjaival, amire nagyon büszkék vagyunk."
A kávéház mai kínálatát főként a tradicionális magyar cukrászkészítmények és kávékülönlegességek alkotják, fogyasztó vendégei főként turisták, forgalma pedig egy-egy napon eléri a 2000 vendéget.

Fotók: https://www.facebook.com/NewYorkCafeBudapest/

Küri Attila

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.