Blog írások 2018.04.27.

Megnyílt a By Beans Coffee, Budapest első piaci újhullámos kávézója

Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.


Az elmúlt években sok változás történt a Hold utcai piacon. A maga piaci jellegét már csak nyomokban megjelenítő hely, leginkább fine-dining és hagyományos étkezdéknek, pékségeknek ad otthont, és több, mint egy hónapja már a By Beansnek is, ami Budapest egyik legújabb specialty kávézója.

Az első látogatásom alkalmával nem voltam azzal tisztában, hogy a kávézót a piacon kell keresni, túl is mentem, majd mikor realizáltam, hogy „Itt kell lennie”, kicsit meglepődve lépben be a piacra. A bejárattól nem messze egy sarokban akadtam rá, ahol még mindig meg voltam lepődve, ugyanis egy piac nem épp szokásos választás a kávézók tekintetében.

 

A By Beans nyitásának ötlete két éve jött, mikor is Halász Ferenc és felesége úgy döntöttek, hogy elég a multiból és szeretnének valami olyat létrehozni, ami a szenvedélyük. Bejárták Európa pörkölőit, néhány barista iskolát, ahol inspirációt nyertek a saját kávézójuk megnyitásához. Maga a Hold utcai piac egy tudatos választás volt, hiszen egy igazán gasztropiaccá vált az elmúlt 3 évben és a nyugat-európai példákat követve döntöttek a piac mellett. Célközönségük a közeli irodisták mellett természetesen a piacra látogatók, akik szívesen térnek be hozzájuk egy presszóra. Ferenc állítása szerint a piacon való elhelyezkedés lerövidíti az időt a vevő és a kávézó között.

 

A kávézó kialakításában az Industreal belsőépítész csapatával dolgoztak és egy elütő, mégis harmonizáló összképet teremtettek. A nyitott térben megjelenik a fa, a fém, a csempe. A kávé a Per Nordbytól érkezik, mely egy svéd pörkölő. Ferencék szerettek volna olyan pörkölőt találni, akik a saját filozófiájukkal egyezik és nagy választékkal is rendelkezik, így ezen két válgozó mentén válogattak Európa mintegy 500 pörkölője köztül. Végül a Per Nordbyt választották, melynek nagy filterválasztéka van, melyekből számos minta a By Beansben is megtalálható. Ferencék számára fontosabb volt, hogy többféle kávét tartsanak, mintsem többféle technikával dolgozzanak, így eljárás tekintetében kevésbé lehettek válogatósak.

Ami még igazán különlegessé teszi a By Beanst, az a házi rétes. Izgalmas kombináció a rétes-kávé, hiszen a péksütemények és reggelik a megszokottabb párosítások. A rétes gondolata a helyszínre asszociálva is érkezett, melyet a Hugo biztosít minden reggel. A minőségi direct trade kávé és a házi rétes mellé pedig a már csak egy finom tej szükségeltetik, melyet a Hétforrás mikrogazdaság biztosítja.

Nagyon megnyerő a By Beans mind kávéélmény, mind filozófia és kialakítás tekintetében. A kis üzlet bár a falra néz, de mindenképp megéri betérni egy kedves mosolyra vagy egy szuper kávéra, melyet Erika és Ádám biztosan garantál számotokra hétköznapokon reggel 7:30-tól. Ajánljuk!

 

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.