Blog írások 2019.12.01.

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)


Darált kávé - kávédaráló

A spájz ajtaját kinyitva vagy a konyhaszekrényt feltúrva még Te is biztosan találnál régi, elektromos kávédaráló masinát. Tudod, az a faék egyszerűen működő, de annál nagyobb zajjal járó kisgép, ami vasárnap reggel az egész szomszédságot képes volt felverni. Na, jó, bevallom, a mi otthonunkban is lapul egy ilyen, amit nem a hatékonysága, sokkal inkább már-már muzeális értéke miatt őrizgetünk. Szóval ezt inkább hagyd meg köles, mandula vagy mák őrlésére. Ezek a motorral működő, késes darálók még ma is kaphatók. Hátrányuk, hogy az őrlemény finomságát nem tudod előre beállítani, és a végeredmény is rendkívül pontatlan. Az őrlemény hajlamos túlhevülni, melynek eredménye egy baromi keserű, égetett íz. A szemcsék durvábbak, így például egy valamirevaló eszpresszót soha nem fogsz tudni vele elkészíteni.

Őrölt kávé - kávéőrlő

Az eltérő kávéfőzési módok tehát más-más finomságot követelnek meg. A minőségi kávéőrlők (merthogy, ezek már őrölnek, nem darálnak) síktárcsás vagy kúpkerekes gépek, állítási lehetőséggel. Ha megteheted, érdemes egyébként az utóbb említett, drágább típusra beruháznod. Az őrlőfejek a kávédarálóval ellentétben finoman dolgoznak, és egyre apróbb méretűre zúzzák a babokat. Az, hogy kézi vagy elektromos modellt választasz, már tényleg csak a saját személyes és kényelmi preferenciádon múlik.

Hogy mi ebből a tanulság?

Őrölt és darált kávé esetében minőségbeli különbségről beszélünk. Ha ragaszkodsz a friss, szemes kávéhoz, mindenképpen szerezz be egy normális kávéőrlőt. Ennek a legalsó ára 15-20 ezer forint körül mozog. Ha pedig szívügyed a jó kávé, vagy professzionális/éttermi felhasználásra keresel egy megbízható masinát, ettől jóval magasabb árfekvésű, prémium kategóriás gépek közül érdemes válogatnod.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.