Ki a fene az a barista? …Ez valóban egy létező szakma?

-
Barista iskola, 2019.12.24.

Ki a fene az a barista? …Ez valóban egy létező szakma?

Habár egyre elterjedtebb foglalkozásról beszélünk, a barista szó hallatán még mindig sokan csak a fejüket vakarják. Aki úgy gondolja, valamennyire képben van, egyből rávágja: az az a személy, aki az étteremben a kávémat kihozza! Na, azért ez sem teljesen fedi a valóságot. (x)


Barista – van, volt, lesz

Egyáltalán nem egy újhullámos, "szuperkúl" munkáról van szó, ahol az embernek szinte a kisujját sem kell mozdítania. A kávépincér szakma hazánkban több száz éves hagyományokra tekint vissza. Persze, a sarki presszóban dolgozó Julcsi attól, hogy lefőzi a vendégnek a kávét, még nem lesz barista. Az én saját definícióm így hangozna: a barista nem más, mint hivatásos kávékészítő és szakértő. Kreatív és precíz, a munkája iránt elhivatott személy, aki rendelkezik kellő mennyiségű gyakorlattal és elméleti ismeretekkel. Egy gyorstalpaló tanfolyam után még senki nem nevezhető igazi kávémesternek. A szakmában eltöltött évek és a rutin, melyek igazán számítanak.

Mégis mit csinál egész nap?

Legfontosabb feladatait így tudnám összefoglalni:

  • Mindent tud, amit a kávéról tudni lehet. Nem csak az elkészítési módokat, hanem például a különböző növényfajtákat, termőterületeket is kívülről fújja
  • Remekül ért az emberekhez, lesi a vendégek minden kívánságát, információkkal és tanácsokkal látja el őket
  • Olyan kávét készít és szolgál fel, mely minden tekintetben – mind ízvilágban, mind pedig megjelenésben – kifogástalan
  • Segít a vendéglátóegység vezetőjének a kávékínálat kialakításában, frissítésében
  • Gyorsan és hatékonyan dolgozik, a munkaterületet mindig tisztán tartja, és minden, de tényleg MINDEN apró részletre odafigyel
  • Előfordul, hogy a latte art, avagy a tökéletes tejhab művészete is a barista feladatai közé tartozik, de ez nem mindenhol kötelező elvárás

barista

Barista ≠ bártender (és mixer)

Sokan keverik a szezont a fazonnal. A legszembetűnőbb eltérés az, hogy a bártendernek nincs sok köze a kávéhoz. Ő a tökéletes koktélok és alkoholos italok (meg az elsőrangú kiszolgálás) szakértője, amiben lehet ugye kávé is, de na, értjük a különbséget.

A baristának is kell konyítania valamennyire a mixerkedéshez, persze ez kizárólag a kávé alapú italokra értendő. Szóval, két különböző szakmáról van szó, melyek között egészen minimális az átfedés.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

Tetszett a(z) Ki a fene az a barista? …Ez valóban egy létező szakma? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ki a fene az a barista? …Ez valóban egy létező szakma? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg