Barista iskola 2019.12.24.

Ki a fene az a barista? …Ez valóban egy létező szakma?

Habár egyre elterjedtebb foglalkozásról beszélünk, a barista szó hallatán még mindig sokan csak a fejüket vakarják. Aki úgy gondolja, valamennyire képben van, egyből rávágja: az az a személy, aki az étteremben a kávémat kihozza! Na, azért ez sem teljesen fedi a valóságot. (x)


Barista – van, volt, lesz

Egyáltalán nem egy újhullámos, "szuperkúl" munkáról van szó, ahol az embernek szinte a kisujját sem kell mozdítania. A kávépincér szakma hazánkban több száz éves hagyományokra tekint vissza. Persze, a sarki presszóban dolgozó Julcsi attól, hogy lefőzi a vendégnek a kávét, még nem lesz barista. Az én saját definícióm így hangozna: a barista nem más, mint hivatásos kávékészítő és szakértő. Kreatív és precíz, a munkája iránt elhivatott személy, aki rendelkezik kellő mennyiségű gyakorlattal és elméleti ismeretekkel. Egy gyorstalpaló tanfolyam után még senki nem nevezhető igazi kávémesternek. A szakmában eltöltött évek és a rutin, melyek igazán számítanak.

Mégis mit csinál egész nap?

Legfontosabb feladatait így tudnám összefoglalni:

  • Mindent tud, amit a kávéról tudni lehet. Nem csak az elkészítési módokat, hanem például a különböző növényfajtákat, termőterületeket is kívülről fújja
  • Remekül ért az emberekhez, lesi a vendégek minden kívánságát, információkkal és tanácsokkal látja el őket
  • Olyan kávét készít és szolgál fel, mely minden tekintetben – mind ízvilágban, mind pedig megjelenésben – kifogástalan
  • Segít a vendéglátóegység vezetőjének a kávékínálat kialakításában, frissítésében
  • Gyorsan és hatékonyan dolgozik, a munkaterületet mindig tisztán tartja, és minden, de tényleg MINDEN apró részletre odafigyel
  • Előfordul, hogy a latte art, avagy a tökéletes tejhab művészete is a barista feladatai közé tartozik, de ez nem mindenhol kötelező elvárás

barista

Barista ≠ bártender (és mixer)

Sokan keverik a szezont a fazonnal. A legszembetűnőbb eltérés az, hogy a bártendernek nincs sok köze a kávéhoz. Ő a tökéletes koktélok és alkoholos italok (meg az elsőrangú kiszolgálás) szakértője, amiben lehet ugye kávé is, de na, értjük a különbséget.

A baristának is kell konyítania valamennyire a mixerkedéshez, persze ez kizárólag a kávé alapú italokra értendő. Szóval, két különböző szakmáról van szó, melyek között egészen minimális az átfedés.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.