A gyümölcshúsbó kifejtett, nyers kávébabot természetes állapotukban zöld kávébabnak nevezik. Szürkés-zöld színük miatt sokan nem ismernék fel őket kávéként, hisz csak a pörkölési eljárás után nyerik el jellegzetes "kávébarna" színüket és illatukat.
A zöld kávébab szinte határozatlan ideig friss marad, feltéve, hogy szobahőmérsékleten sötét helyen tartják. Az ideális zöld kávé tárolási körülmények 15-16℃ és körülbelül 60% páratartalom. A magasabb páratartalom ösztönözheti a penész növekedését a babban, míg a szuperszáraz (20% alatti) körülmények kiszárítják a babot, aminek következtében a pörkölés után „lapos” íz alakul ki.
A nyers kávébabnak lélegezni kell, ezért ideális a barna papírban vagy zsákvászon zsákban való tárolás a légmozgás lehetővé tétele érdekében.
Lsd. még: Kávécsersznye, Kávébab, Fermentáció, Pörkölési eljárás, Pörkölt kávébab