Kotyogós kávéfőző


Magyarországon még mindig a legnépszerűbb kávéfőző a kotyogós, mely széles választékban és különböző kivitelben: hagyományos, színes, rozsdamentes kapható. Egyes helyeken használnak még alumíniumból készültet, ami nem javasolt!

Ebben a típusú kávéfőzőben a főzési elv fordított az espresso gépekhez képest, ugyanis a víz alulra, egy tartályba kerül, e fölé, egy alul csőben végződő szűrőbe töltik a kávét. A készüléket tűzhelyre helyezik, majd az alulról forralt víz a bele lógó csövön át feljut a szőrőbe és átpréselődik az őrölt kávérétegen, ezáltal kioldva az aromákat összegyűlik a legfelső lepárló részben.

A végeredmény erős, intenzív, kesernyés ízű, krém nélküli feketekávé lesz, olyan olaszos - hisz az olaszok találták ki ezt a technológiát. (Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban.)

Hátránya, hogy mivel nagyon alacsony nyomás tud csak kialakulni a kotyogósban, a kávé hosszú perceken át készül, és a rendkívül magas hőmérsékletű víz nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból.

Tipp 1: használatához javasoljuk a közepes pörkölésű arabica fajtákat, és semmiképp sem javasoljuk a sötét pörkölésű kávékat, mert a kotyogó kávéfőző amúgy is keserűbb kávét készít.

Tipp 2: vízforralóval melegítsük elő a vizet, így fel tudjuk gyorsítani a főzési folyamatot és a kávé nem hevül túl a főzőben = nem lesz annyira keserű.

Tipp 3: az eszpesszógéphez képest őröljük kicsit durvábbra a kávészemeket, így szintén tudjuk csökkenteni az elkészült kávé keserű ízét.

Tipp 4: ha a használat előtt közvetlen őröljük meg a kávét, sokkal ízletesebb italt tudunk készíteni belőle.

Tipp 5: a szűrőt csak lazán szabad megtölteni kávéval, ne tömörítsük, mert nem tud adott időn belül átjutni rajta a víz.

Tipp 6: közepes lángon, vagy hőfokon szabad főzni, hogy a folyamat lassan menjen végbe, majd amikor elkezd hangot adni, azonnal le kell kapcsolni és levenni a tűzhelyről, mert ilyenkor már a víz átfolyt és a gőz csak keserűbbé teszi a kávét.

Tipp 7: levétel után, ha hideg víz alá tartod és ezzel lehűtöd a kotyogós víztároló részét, akkor meg tudod állítani a további gőzképződést.

Tipp 8: használat után várd meg, míg az eszköz teljesen lehül, utána szedd szét és tisztítsd meg. Csak tiszta állapotban szabad elrakni.

Lsd. még: Automata kávégépFélautomata kávégép, Kapszulás kávégép, Filteres kávéfőző