Kapszulás kávégép


Az utóbbi években az amerikai kontinensről indulva Európában, így hazánkban is rendkívüli népszerűségre tett szert a kapszulás kávégép, melynek ötlete a klasszikus espresso és a párnás kávé egyesítéséből született. Minden jelenlegi rendszer többnyire, a Nespresso által kifejlesztett technológiát alkalmazza más és más csomagolásban.

Az elkészítéshez mindössze annyi a dolgunk, hogy a kiválasztott kapszulát behelyezzük a gépbe (kicsomagolás nélkül), majd ráhajtjuk a biztonsági fedelet, a kávégépet pedig bekapcsoljuk.

A kávékészítés első folyamataként a gép lyukakat szúr a kapszula tetején és alján, majd kiemelkedően nagy (12-20 bar) nyomással forrásban lévő vizet présel át rajta. Ettől lesz a kávé igazán krémes és telt aromájú. A kávéfőzés után, a kávézacc a kapszulában marad, és a gép újbóli kinyitásával egy gyújtő edénybe esik, vagy hozzáférhetővé válik és kézzel kivehető. 

A kapszulás kávégépek legnagyobb előnye az egyszerűsége, higiénikussága, gyorsasága és az állandó minőség, melynek köszönhetően szinte kávéházi szintű olasz espresso-t készíthetünk reggelente a konyhánkban vagy akár napközben az irodában, mindezt úgy, hogy nem kell a gépet minden kávéfőzés után takarítani, a szűrőket és a zaccot üríteni.

Hátránya azonban, hogy bár vannak olyan kapszulás kávéfőzők is, amelyek kompatibilisek más márkájú kapszulákkal, egyes készülékekhez viszont csak a saját márkás, meghatározott szabványú kapszula használható, így vásárláskor egyúttal el is kötelezzük magunkat.

Legnagyobb hátránya pedig a környezetszennyezés, amit a nagymennyiségű kiürült kapszula jelent. Éppen ezért jelentős újdonság, hogy a gyártók megkezdték a lebomló és az újratölthető kapszulák piacra dobását is, ezzel új lehetőségeket nyitva a környezettudatosság felé.

A kapszulás kávéfőzőkbe való kapszulák általában egyesével 6-8 gramm kávét tartalmaznak erősségtől, fajtától és típustól függően.

Lsd. még: Automata kávégép, Félautomata kávégép, Filteres kávéfőző, Kotyogós kávéfőző