A jeges kávé új generációja a jégkockákra öntve, hideg tejjel készülő iced cappuccino vagy iced latte. Az olasz kávékultúrát ismerőknek ismerős lehet a "freddo" vagy a "shakerato" szó is. Ahol jégkockákra öntik az espresso kávét, illetve hideg tejjel és cukorral rázzák össze.
A jeges kávéitalok készítésének fő szabálya, hogy azokat előre kell édesíteni – amíg forró a frissen készített kávé –, a jéghideg kávéban már igen nehéz a cukrot feloldani.
Összetevők:
Elkészítése: A pohárba töltött jégkockákra hideg tejet öntünk (kb. a pohár 2/3-áig), majd az ízesített kávét a jégkockákra csurgatva rétegezzük a tejre. Az előzőleg elkészített tejhabot a kávé tetejére kanalazzuk, vigyázva, hogy tej ne kerüljön az italba, mert az felmelegítené a jeges különlegességet.
Lsd. még: Jegeskávé, Cappuccino freddo, Espresso, Espresso freddo, Espresso sorbetto, Frappé, Shakerato