Barista


A barista szó maga bárost jelent és korábban minden olyan személyre használták, aki a vendéglátóhelyen a pult mögött dolgozott. Mai értelemben a barista kávépincér és a kávéfőzés mestere, aki megtanulta a tökéletes espresso és egyéb kávékülönlegességek elkészítésének, díszítésének és szervírozásának művészetét.

A szakképzett baristák rendelkeznek megfelelő elméleti ismerettel a kávénövényről, fajtáiról, termesztéséről, feldolgozásáról, forgalmazásáról, a kávépörkölésről, ismerik a tárolási és csomagolási szempontokat és a különböző kávékészítési technikákat is. Tájékozottak a kávékészítéshez kapcsolódó alapanyagokról, megfelelő műszaki ismereteik vannak a kávédarálókról, kávégépekről és az ezek működéséhez kapcsolódó berendezésekről.

A jó barista nem csak átülteti a gyakorlatba az elméleti tudását és képes különböző kávéfajtákból, különböző típusú darálókkal és kávégéppel szinte tökéletes, a kért ital minden jellegzetességét felmutató remekművet készíteni, de kreatív ötletekkel és különböző sajátos látványelemekkel támogatja a vendéglátóst a kávés italkínálat kialakításában is.Lásd még: Kávéiskola, Kávékultúra, Latte Art