Az espresso titkai

-
2019.08.07.

Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)


A kávé

Használjunk kiváló, adagonként 7-9 gramm, megfelelő finomságú kávékeveréket. Bár a közízlés a 100% arabicát részesíti előnyben, robusta nélkül nincs olasz espresso, ennek köszönhető a magasabb koffeintartalom, és a karcosabb, karakteresebb ízvilág, így érdemes inkább a blendeket keresni. A kávét tároljuk száraz, fényvédett helyen, vákuumos tárolóban vagy őröljük frissen, így megőrizhető az aromája.

A víz

A megrögzött kávéimádók a tiszta forrásvízre esküsznek, de valljuk be, ez nálunk nem igazán életszerű. Szerencsére hazánkban jó minőségű a csapvíz, így az is bátran használható, bár azokon a területeken, ahol kiemelkedően kemény a víz, érdemes természetes vízlágyítót használni – így a kávégép élettartama is megnő, és az elkészült ital íze is tisztább lesz. Az espressóhoz használt víz legyen 90-92°C-os, és a főzés csak pár másodpercig tartson.

A krém

A valódi olasz espresson a krémréteg legalább 3-4 mm vastag, tömör és aranybarna, felszínen tartja a cukrot és kevergetés után is egységes réteget alkot az ital tetején. Ez pusztán a főzés során keletkező nyomástól és a kávé zsírtartalmától függ – az arabica zsírtartalma magasabb, minél több van a blendben, annál vastagabb, tartósabb krém készül.

A tálalás és a fogyasztás

Egy jó espresso 25-30 ml, frissen lefőzve 75-80°C-os, és ideális esetben előmelegített porcelán- vagy üvegcsészébe töltjük, melynek térfogata maximum 50 ml. Ez őrzi meg a krémréteg tömörségét és hőmérsékletét, nem hagyja, hogy a kávé túl gyorsan kihűljön. Maximum két perccel a főzés után ajánlott elfogyasztani, különben veszít az aromájából és aranybarna krémje a csésze falára szárad. Bár egy fáradt hétfő reggelen nyilván nem méregetjük a víz és a csésze hőmérsékletét, a fenti szempontok többségének betartásával még az is élvezni fog egy csésze espressót, akinek az ébredéshez korábban egy hatalmas bögre édes-habos tejes kávé kellett.

A Lavazza kapszulás kávégépekkel és kávékapszulákkal egyszerű teljesíteni a kávéfőzés folyamatára vonatkozó aranyszabályokat, a rohanó hétköznapokban is csak egy gombot kell megnyomni, hogy a minden szempontnak megfelelő, kritikusokat is elégedettséggel és koffeinnel eltöltő espressót készítsünk.

Olasz életérzés: https://www.caffeservice.hu/

Fitus Alexandra

Tetszett a(z) Az espresso titkai akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az espresso titkai akadémia cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak akadémia cikkek

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

2023.03.22.

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

2020.03.20.

Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

2020.02.08.

"narrow"
Gear.svg