6.1. A kávékészítés lényege

Minden kávéfőzési eljárás lényege, hogy a megfelelően pörkölt és kellő finomságúra darált kávéőrleményből különféle eljárások során számos ízt, aromát illetve értékes anyagokat úgy oldjunk ki, hogy ezek bomlás nélkül az oldatba (a kávéba) kerüljenek. Ugyanakkor a kávéőrleményben mindig fellelhető, de a kávéitalban már nem kívánatos egyéb anyagok kioldása ne történhessen meg.


A kávéital minőségében alapvetően 3 fő szereplő összhangja meghatározó:

A befolyásoló tényezőket, a fenti ábrának megfelelően, három csoportba osztjuk:

 • alapanyaghoz köthető: a kávébab minősége és pörköltsége
 • géphez köthető: a főzési hőmérséklet, a nyomás, valamint a vízminőség
 • emberhez köthető: az alapanyag tárolása-kezelése, a vízmennyiség, a szemcsézet, az adagolás és tömörítés, a kilúgozás ideje, valamint az időzítés

  Ezeken túl természetesen minden italkészítési mód rendelkezik saját jellemzőkkel is. Ebből talán belátható, milyen sokféle és mennyire különböző kávéital készíthető, ha az egyes meghatározó tényezőkön változtatunk. Ha gőzzel lúgozzuk ki az őrleményt, erősebb (magasabb koffeintartalmú) italt kapunk, mint forró vizes elárasztáskor, ugyanakkor az illó anyagok jó része is elveszik.

  Ha ugyanolyan főzési idő mellett finomabbra őrölt kávén eresztjük át a vizet (az őrlemény megnövekedett fajlagos felülete miatt), tartalmasabb italt nyerünk. Ha minden egyéb körülmény változatlansága mellett megnöveljük a kilúgozás időtartamát, minden esetben kesernyésebb italt kapunk.

  Főmenü:

 • 6.2. A kávéital készítés módszerei
 • 6.3. A kávéiskolák italai

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)