4.5.1. A száraz eljárás

A száraz vagy hagyományos eljárás lényege a kávégyümölcs napon, vagy szárítóban történő kiszárítása, és a mag mechanikus héjtalanítással történő kinyerése. Ez a legrégebbi és egyben mindmáig a legszéleskörűbben alkalmazott eljárás a kávé feldolgozására. Afrikában elterjedten alkalmazzák.


Valószínüleg az Etiópiai hegyekben, régesrégen fedezték fel ezt az eljárás. A helyiek azt figyelhették meg, hogy az érett kávécseresznye már az ágakon elkezd lassan kiszáradni, mielőtt a földre hullik, ahol tovább folytatódik a kiszáradás. Néhány hét múlva már szétmorzsolhatták a kiszáradt kávécseresznyét és így kinyerhették belőle a kávémagot.

További almenük:

4.5.1.1 A cseresznye szárítása
4.5.1.2 A kiszárított cseresznye megtörése

A száraz eljárásnak három lépése van. Első a kávécseresznyék kiszárítása. Második a kiszáradt kávécseresznyék megtörése, a magok kinyerése. A harmadik lépés pedig a tisztítás és a szortírozás.

A világ robuszta termésének majd’ egészét, illetve az arabika termelés körülbelül 50%-át dolgozzák fel ezzel az eljárással.

Főmenü:

 • 4.5.2. A nedves eljárás
 • 4.5.3. Tisztítás
 • 4.5.4 Válogatás
 • 4.5.5 Zsákolás

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)