A szüret a kávétermesztés legmunkaigényesebb és legköltségesebb része. A termesztéshez szükséges emberi munkaerő igény egyharmada a szürethez kell. Az északi féltekén a szüret szeptembertől márciusig bezárólag tart. A déli féltekén áprilistól augusztusig.
A szüret időtartama 3-4 hónap. Ennek csúcsidőszaka – amikor a gyümölcs a legoptimálisabb állapotban van a leszedéshez – 1-2 hónap. A szüret folyamán a hegyoldalak ültetvényeinek az alsóbb növényeivel kezdik, mert azok érnek hamarabb. A magasabb területek magasabb minőséget termő növényei később érnek.
Az arabika a virágzás után - fajtától függően - 6-8 hónappal érik, a robuszta a virágzás után 9-11 hónappal. A virágzást általában több másodlagos virágzás követi. A gyümölcsök érése sem egyszeri, hanem folyamatos.
A kis ültetvényeken a szüret idején az egész család dolgozik. A nők is, és gyakran a gyerekek is. A közepes és nagy ültetvényeken idénymunkásokat alkalmaznak. Ázsiában és Afrikában mindig van elég helyben lakó idénymunkás, de Közép Amerikában és Brazíliában nincs. Ezekben az országokban költségesebb a szüret, mert a munkások napidíján felül az utaztatásuk költsége is a termelőt terheli.
Az egy munkás által egy nap alatt leszüretelhető gyümölcs mennyisége nagyban függ az alábbi tényezőktől:
A szedési rendszer,
a munkás ügyessége,
a fák hozama,
a fák magassága,
a fák közötti távolság és
a terepviszonyok.Főmenü:
4.4.1. A szüretelés 1.
4.4.3. A szüretelés 3.