A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.
A kávénövény jelentős mennyiségű ásványi anyagot – nitrogén, kálium és foszfát vegyületeket – von ki a táptalajból, amit trágyázással pótolni kell. Trópusi őserdőkből származik, ezért szárazság esetére gondoskodni kell az öntözőrendszer kialakításáról.

A növény az élete folyamán rendszeresen igényel metszést. Ennek célja az elöregedett részek eltávolítása, a gyümölcshozás serkentése és a növény formázása a szürethez és a permetezéshez.
Több mint 900 vírust, baktériumot, rovart, puhatestűt, madarat és emlőst tartanak számon világszerte, amelyek ellen védeni kell a kávénövényt. Elterjedt mód a permetezés, amely szinte minden kávétermelő országban a talajvíz szennyezettségéhez vezetett. A leghatékonyabb növényvédelem a kémiai, mezőgazdasági és biológiai módszerek együttes rendszerben való alkalmazása
Főmenü:
4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
4.3.4. Művelési módok