4.3.4. Művelési módok

A következő művelési módok vannak gyakorlatban:

 • Félig vad, erdei művelés
 • Hegyi, vidéki művelés
 • Hagyományos vegyes művelés, kávékerti művelés
 • Kereskedelmi vegyes művelés
 • Árnyékolt kávéültetvény
 • Napos kávéültetvény


  A félig vad, erdei művelés folyamán a vadon élő növény környezetébe minimális emberi beavatkozás történik. Csak a növény körüli bokrokat irtják, és a felette lévő lombokat ritkítják.

  A hegyi művelés olyan erdőkben történik, ahol meghagyták az esőerdő fáit, de alatta minden talaj menti kis fát, bokrot, cserjét kávénövényre cseréltek.

  A kávékertekben szintén vannak őserdei fák. Ezek alatt nem csak kávét, más terményt, fűszert, gyógyszert, akár faanyagnak valót is termesztenek. Jellemző párja a kávénak a banán, ami a trópusokon a napi étrend alapvető eleme.

  A kereskedelmi vegyes művelésben az esőerdei fákat kivágják. Helyettük haszonnövényeket termő fákat pl.: banánfákat ültetnek. Ezek árnyéka alatt történik a kávétermesztés.

  Az árnyékos művelés önmagában csak kávétermesztést jelöl. A földeken azonban vannak árnyékoló fák is. Ez a művelési mód már technológiabarát.

  A napos művelésű ültetvényeken csak kávéfák vannak. Ennek a művelésnek a legnagyobb a hozama. Az ültetvénnyel több a munka, de az egyes feladatok könnyebben gépesíthetők. Jelenleg a kávétermelés fele napos ültetvényről származik, melyek aránya minden országban nő.

  Főmenü:

 • 4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
 • 4.3.5 Növényvédelem

  Főmenü:

 • 4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
 • 4.3.5 Növényvédelem

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)