4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

Az elefántbab a coffea Arabica kávéfaj typica fajtájának maragogipe mutációja. Ez a mutáció spontán jelent meg Brazíliában. Eredeti nevét a Bahia állam északkeleti részén fekvő Maragogipe városról kapta: a közeli ültetvényeken fedeztek fel először ilyen kávészemeket.


Innen aztán Dél-Amerika más részeibe és Közép-Amerikába is eljutott. Ezzel a névvel tehát csupán a fent nevezett fajta nagyra nőtt termését illethetjük..

A hozama alacsony, de óriási magokat ad. Az ideális termesztési magassága 600-750 méter. Az érzékszervi tulajdonságait nagyra értékelik az egyes piacokon.

Angolul elefánt-babnak is nevezik az arabica kávénak ezt a változatát, lévén a világ legnagyobb szemű babfajtája. Az elnevezés alapján nem összetévesztendő a szabálytalan formájú elefántfül-babbal, mely elnevezés egy növekedési rendellenességre utal, és az összes kávéfajtánál megtalálható. A rendellenesség a nevét onnan kapta, hogy az egyik kávészem körbenövi a másikat.

William H. Ukers, az elismert kávészakértő 1928-ban írt a Maragogipe-rol. Az ízét különlegesen fásnak érezte, mégis sokan tartják a legfinomabb kávénak az elefántbabból készült italt. Legtöbb esetben ebből a fajtából kevésbé testes, savakban szegényebb feketét készíthetünk, mint a hasonló régióból származó arabicából.

Főmenü:

 • 4.2.1.1. A kávé besorolása
 • 4.2.1.2. Arabika
 • 4.2.1.3. Robuszta
 • 4.2.1.4. Nemesített fajták
 • 4.2.1.5. Gyöngykávé

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)