3.3.1. A zöldkávé osztályozása

Az egyes zöldkávé tételeket szakértők már a termelőhelyen osztályozzák, érzékszervi vizsgálatok alapján. A vizsgálatok folyamán 300 g-os mintákat vesznek a zöldkávéból. Ezeket mintapörkölőben viszonylag világosra pörkölik, hogy ne a pörkölésből fakadó, hanem magából a zöldkávéból származó ízeket vizsgálhassák.


Az így pörkölt kávét viszonylag durvára őrlik és 1,5-2 dl-es csészékben leforrázzák. Az így nyert főzetet megkeverik, először az illatát minősítik, majd néhány perc várakozás után az ital leülepszik és kihűl.

A kóstoláshoz kanalat használnak, a kávét megízlelése után kiköpik, éppen úgy mint a borkóstolók. Ezt az eljárást brazil módszernek hívják. A minták kóstolása alapján állapítják meg a tétel minőségét.

Sok kávéfajta kerül a világpiacon forgalomba. A kávéfajták elnevezése változó: a termelő ország, terület, a behajózási kikötő szolgálhat alapjául. A kávé osztályozási szabványa országról országra változik. Nincs egységes, az egész világra kiterjedő rendszer.

Ezek a szabványok tartalmazzák az egyes kávéfajták jellemzőit, külső, belső tulajdonságait. Létezik méret, szín, feldolgozási mód szerinti és termőterület magassága szerinti osztályozás.

Főmenü:

 • 3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1.
 • 3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)