2.1.1. Európa és a kávé

A városiasodás teremtette meg a lehetőséget, és a polgári életmódból fakadó szabadidő a szükségletet egy újabb, délutáni étkezés beiktatására a napi ritmusba. Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna mely az 1700-as években lassan intézménnyé vált.


Európaiságunk a görög antikvitás, a római jogalkotás és a zsidó-keresztény kultúrkör értékeiben gyökerezik. Ezer éven át együtt fejlődtünk Európa kultúráival, sokszor kiemelkedve, példát mutatva. A kereszténység felvétele óta mondhatjuk, hogy Magyarország Európához tartozik, Európa része és értékei Európáéi is

Az iszlám követői számára tiltott az alkohol fogyasztása, serkentő hatású italként a kávé könnyen vált az "iszlám borává". Az arabok kávéitalának európai elterjesztésében a terjeszkedő török birodalom katonái játszottak nagy szerepet. Nyugat-Európába a kávé a velencei és holland kereskedők által jutott el.

Bécsbe, a gazdag birodalmi fővárosba szinte egy időben jutott el a kávézás szokása az ostromló törökök és a velencei kereskedők közvetítésén keresztül. A Bécsben kialakult és máig töretlenül prosperáló kávévilág, az osztrák nép hagyományainak, habitusának megfelelően teljesen sajátos. Ausztria és elsősorban fővárosa, Bécs hangulatában, életmódjában máig őrzi a Monarchia nyugodt, előkelő, konzervatív világát.

A városiasodás teremtette meg a lehetőséget, és a polgári életmódból fakadó szabadidő a szükségletet egy újabb, délutáni étkezés beiktatására a napi ritmusba.

Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna mely az 1700-as években lassan intézménnyé vált. Az uzsonnaidőben, azaz a munkaidő után való társas összejöveteleknek manapság is fontos szerepe van a nyugati kultúrkörben.

Itália mindig is kultúrákat integráló és civilizációteremtő ország volt. Ez a civilizáló erő hatott akkor is, amikor megpróbálták megalkotni Dél-Európa legjobb kávéitalát. Az olasz eszpresszó kultúra a mediterrán "dolce vita" és a Nyugat-Európai minőség-központú iparosodás ötvözete.

Főmenü:

 • 2.1.2 Magyarország
 • 2.1.3 Városok

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)