Kávéházi akadémia

Az espresso titkai cikk borítóképe

Az espresso titkai


Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

Hogyan tároljuk a karácsonyra kapott kávét? cikk borítóképe

Hogyan tároljuk a karácsonyra kapott kávét?


Könnyen csalódhatunk az otthonra vásárolt, vagy ajándékba kapott különleges minőségű kávénkkal kapcsolatban, ha nem figyelünk oda a szakszerű tárolásra. Mit kell mégis tenni? Hűtőszekrény? Mélyhűtő? Szennyestartó?

A pörkölés folyamata cikk borítóképe

A pörkölés folyamata


Kávé akadémia
A pörkölés során a legfontosabb fizikai változás, hogy a zöldkávébabok víztartalmának jó része elpárolog, és mindeközben a babok térfogata körülbelül 50%-kal nő. Ezáltal a pörkölt kávé szárazzá, porózussá, és őrölhetővé válik

Az első kávéforgalmazók


A XIX. század második felében a kávé mindennapi szükségletté vált. Egyre több kávéforgalmazó cég nyitott üzletet, és soknak fióküzletei is voltak. Ilyen volt a Julius Meinl cég is, melyet 1862-ben alapítottak.

A csepegtetős kávéfőző


És most bemutatjuk önöknek minden kávéfőzők ősét, a kotyogósok, napoletanák és egyéb kávékészítő csinálmányok "ük-főzőjét". A Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából fotónk is van egy békebeli darabról, amelynek segítségével "belekóstolhatunk" atyáink kávés tudományába.

A török kávé


Mi, magyarok nem szívleltük a törököt. A kávét is ez alapján ítéltük meg. Findzsástól, fekete levesestől, turbánostól, pasástól küldte a janicsárt melegebb égtájakra a végvári vircsaft.

Az olasz és az osztrák kávéiskola


Mi a közös a kávézóban és a cukrászdában? Milyen a magyar kávéízlés? Mi a különbség a cappuccino és a kapuziner között? Az alábbi előadást, melyben Kocsis Gergely és Senkáriuk András szakoktatók a fenti kérdéseket igyekszenek megválaszolni, a Barista Hungary jóvoltából tesszük közzé. Az előadás a Gasztropont Cukrász rendezvényen hangzott el, Egerben.

A magyar kávés hagyományokról


"Az államosítással nemcsak a kávéházak világának áldozott le, a kávéházakkal kapcsolatos minden pontos, részletes információ is elérhetetlenné vált. Maradtak a többnyire irodalmi, kultúrtörténeti források, amelyeknek köszönhetően három a valóságnak meg nem felelő mítosz él a köztudatban a korabeli kávéházi világról. Az irodalmi paradigma, a félezer budapesti kávéház, és a századforduló kávéháza."

Helyzetkép a magyarországi HORECA szektorról


"A kávés vendéglátás mai helyzetét, jelen állapotát, a közelmúlt társadalmi és gazdasági eseményei kapcsán tudjuk elemezni. Rendszerváltás ugyanis nem csak a politikában, de a vendéglátásban is ugyanúgy megtörtént. Ezt a kínálat és a kereslet alapján a legkönnyebb szemléltetni, alapul véve a 15 évvel ezelőtti és a mai helyzetet. Ez alapján lehet pontos képünk arról, hogy mik a fogyasztói és az össztársadalmi igények, hol van ebben a kávéházak pontos helye."

A kávéház egy napja


"A kávéház tökéletesen városi műfaj. Mi is a kávéház funkciója? Szerintem a szabadidő eltöltése, a társalgás, ilyen-olyan alkotó műhelyek, egyszóval: az együttlét. Mi kell ehhez: kávé, ital és, ha megéhezünk étel is. Megoldhatatlannak tűnik egy nagykávéház és egy pár asztalos kávézó összehasonlítása az ételválaszték szempontjából. Ezt a látszólagos ellentmondást kívánom az előadásommal feloldani."

A mai magyar kávéízlés


A Kárpát medence népeinek kávéízlésre közvetlen hatással három kávékultúra volt. A török uralom alatt már jelen volt, de nem volt meghatározó a kávéfogyasztás. Valós hatása ugyanezt a kávéiskolát közvetítő kereskedő népek (örmények, zsidók, rácok, görögök,) ténykedésének volt. Ennek a kávékultúrának a hatása mára alig érezhető hazánkban. A mai magyar kávéízlésre jellemzően két kávékultúra volt és van hatással. Az bécsi és az olasz.

Kávé - a világ itala


A kávé a legerősebb kapocs az egyenlítő menti, gyakran harmadik világbeli államok és a gazdag északi félteke között. A legerősebb, hiszen egyszerre jelentős gazdasági, politikai és társadalmi kapocs. A legerősebb, hiszen a kávé a világ legnépszerűbb itala (az ivóvíz után), és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer.