Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Zacc // Kávédiesel
Kávédiesel
Forradalom a bioüzemanyagok gyártásában
2009. Június 23., Kedd
Klikkeljen a képre!
 / Kávédiesel
Az árutőzsdéken- a kőolaj után a második legkedveltebb termék a kávé. Ez talán annak köszönhető, hogy - akár a benzin az autók esetében- a kávé a modern ember "üzemanyaga". Ez a pozíció azonban az előttünk álló évtizedekben megváltozhat, ha az amerikai tudósok kutatási eredményei visszaigazolódnak a gyakorlatban. A tervek szerint ugyanis, a kávézaccal a jövőben már nem csak jósolni de utazni is lehet.

A kávékészítésekor elhasznált zaccban igen magas az olajtartalom (kb. 15%), amit kinyerve biodieselt kaphatunk. Az ötlet nem új keletű, már Rudolf Diesel (1858-1913) is használta a növényi eredetű üzemanyagot, első motorjai mogyoróolaj hajtásúak voltak. Az olcsó (akkor még) óriási tartalékokkal rendelkező kőolajszármazékok azonban hamar kiszorították a növényi űzemanyagot a piacról.

A mai helyzet azonban alapvetően más.
Fel kell készülnünk, hogy ebben az évszázadban a szénhidrogén tartalékok drasztikusan csökkennek ill. elfogynak. Ezért alternatív megoldásként újra felmerült, a növényialapanyagokból gyártható üzemanyag.
A gyártásnak két útja van:
  • Szénhidrát ill. keményítő tartalmú növények (cukornád) esetében, lepárlással
  • Olajtartalmú növények (repce) esetében, extrakcióval és észterezéssel.

    A növényi alapú üzemanyagokat biodieselnek is szokták hívni. Az elnevezés arra utal, hogy a növény termesztése során legalább annyi széndioxidot megköt a levegőből, amennyit a belőle készült olaj felhasználásakor az autók kibocsájtanak. Így megőrzi a légkör egyensúlyát. Probléma ugyanakkor, hogy az energiát adó növények termesztése újabb erdők írtásával jár, vagy meglévő haszonnövényeket szorít ki a termelésből.

    Mindezen gondokra adhat megoldást a zaccból készített üzemanyag. A kávézacc, szekunder forrás (egyébként a kukában végezné) felhasználása tehát 100%ban környezetbarát.
    Olyan nagy mennyiségben termesztik az egész világon , hogy újabb területek bevonására nincs szükség.


    A nevadai egyetem, renói központjában folytatott kutatás vezetője, Narasimharao Kondamudi rendkívül bizakadó. A kisérletek során 5-7 kg zaccból sikerült átlagosan 1 liter üzemanyagot előállítani. Ha mindezt sikerül ipari méretekben is megvalósítani, akkor- a számítások szerint- el lehet érni a gallononkénti 1 USD előállítási költséget. Ez azt jelentheti, hogy az autósok "fájdalom nélkül" szokhatnak át a kávédieselre, hisz ára nagyjából megegyező lesz a hagyományos diesel olajjal.
    További előny, hogy a kibocsájtott égéstermék a szokásos dieselszag vagy más növényi zsíradékok olajos szagú égéstermékével ellentétben, kávéillatú lesz.

    -KVH-

  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2013-07-10 17:50 | c7eDRnVM
    Ke1poszte1s te9szta is my #1 comfort food. Many years ago, when I went home for a visit my aunt made a huge pot and I had 3 large henpglis! She couldn’t believe how much food a skinny lany could put away (If I eat like that, why didn’t I have more meat on my bones!). Ah, the memories!!!
    2013-07-09 17:11 | lmQrAgAUgsrL
    Fell out of bed feleing down. This has brightened my day!
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2014 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci