Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Zacc // A félreértett pók
A félreértett pók
2005. Január 8., Szombat
Portás
Már halljuk a relativizáló kórust: bezzeg a koffeint lehet, minket meg jó esetben csak pár évre vágnak sittre? Nem, ennek elébe kell menni. Itt valami totális félreértés van, kéremszépen! A pók ugyanis nem úgy értette...


Kísérleteznek Petivel

Szóval kaptuk ezt a levelet, benne képsorozat és egy rövid szöveg. Egy amúgy számos állatjogi kérdést felvető kísérletről szól. A "szellemes" NASA kutatók egy a kutatási célokra elhurcolt pókon (nevezzük most Petinek) szemléltették a különböző tudatmódosító szerek hatását.

Egyik kábulatból a másikba esve, Peti rendre különböző mértékben volt képes teljesíteni a számára egyébként napi rutinnak számító pókhálószövés feladatát.

Míg a kannabisz hatására hosszútávú emlékezet kihagyások nehezítették a fonást, az ecstasy bevétele után Peti turbóüzemmódban, ámde hanyagul teljesítette pók mivoltából fakadó "kötelességét". Az altató hatású klorálhidrát következtében Peti szövés közben bealudt, míg LSD-utazás közben szép, formás, ámde befejezetlen hálót szőtt.

Közbeszólunk

És most jön a csattanó, amit a fent említett relativizálók nyilván széles vigyorral mutogatnak már kispolgári ismerőseiknek. Hálófonás szempontjából ugyanis Peti legrosszabb formáját láthatólag éppen a koffein hatására hozta.

És igen, éppen itt kell közbeszólnunk. A látszat ugyanis, mint tudjuk, néha csal. Esetünkben is. A felidézett cikkben rejlő ki nem mondott vádak hatására ugyanis a Kávéházak.hu soron kívül összehívta pókháló-, koffein-, és viselkedés-tudomány szakértői konferenciáját. A szakmai vita eredményét alább, kivonatolt formában közöljük.

Szakértőink a beható elemzések után arra a megállapításra jutottak, hogy pókunk koffein hatására tanúsított viselkedése korántsem oly meglepő, mint azt a laikus szemlélő elsőre gondolná.

Peti a pókká válás útján

Először is Peti nyilvánvalóan nem rendszeres koffeinfogyasztó. Ez a tény számos félreértést eloszlathat, hiszen a rendszeres kávézók szemszögéből nézve még "tejhabos szájú" pók mit sem tud a számára idegen szer rendeltetésszerű használatáról. (Itt többet is olvashat erről.)

Másodszor, ne feledjük, Peti pók és nem ember. Mielőtt bárki előítéletességgel vádolna, le kell szögeznünk, mi - bár rendszeresen komoly pókhálótudományi kísérleteket végzünk - soha nem tudnánk olyan hálót szőni, mint Peti (ezen a ponton a tanácskozás tagjai hangos tapsban, és "Éljen Peti" kiáltozásokban törtek ki).

Harmadszor, és itt következik legfontosabb felismerésünk, a szóbanforgó pók reakciója korántsem meglepő. Ami az avatatlan szemnek összevisszaság, az egy hálószövésben edzett pók számára kísérletezés. Több pók ismerősünk is egybehangzóan állította: soha nem jutott volna eszébe olyan háló szövése, mint amelybe Peti fogott a koffein hatására. Bizonyára sokan tudják, hogy a kávéházak számos művésznek, feltalálónak, forradalmárnak jelentették az inspiráció helyét.

Hajrá Peti!

Mi itt egybehangzóan állítjuk, Peti a koffein hatására elindult a pókká válás útján. Ösztöneit legyőzve újításba kezdett. Egy-két év tudatos és rendszeres kávéházba járás után, semmi kétség, Peti elő fog állni új pókhálókészítési módszerével. Innen kívánunk neki sok erőt és kitartást!Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2015-10-29 09:26 | mREM2HFKTO20
Its approximating you rtciee my mind! You seem to know a lot on the subject of this, approximating you wrote the book in it otherwise impressive. I ponder that you could solve with some pics to constrain the message home-grown a insignificant tad, but other than that, this is enormous blog. A fantastic read. I will without doubt be present back.
2015-10-27 12:43 | UqEBepiTh7YW
Flor sos una exelente cedomiante. al igual que Gladis, pero . Alfano,FUISTE una de las mas lindas pero ahora lo que tenes de cirugia, lo tenes de PESIMA ACTRIZ anda a pedirle disculpas a Julio Chavez por no haber aprendido nada .
2015-10-26 04:13 | 7flR2w4fCqk
Jaaaaa und diese tolle Landschaftskarte ist jetzt meine. Auch hier noch einmal einen dekicn Knuddler ffcr Dich. Ich habe mich riesig gefreut fcber diese tolle Karte. Auch die anderen Karten sind prachtvoll. Vor allem die letzte zum 50. ist ja ein wahres Meisterwerk.LG petra
2007-11-03 21:03 | Lódarázs
Engem ez sem tud meghatni, sem a kis hálóik...
2007-11-03 09:04 | MMR, Lendva
"Forrásvadászat" csupán... "Kávészünet" rovat, mai...
2005-11-13 12:36 | L
Még jó hogy csak hamisítványról van szó:
http://urbanlegends.freeblog.hu/archives/2005_Sep_urbanlegends.htm#846393
2005-02-12 16:33 | kórus
Boruljunk le.

Szólott, Zümmögött az Úr.
2005-02-12 16:32 | A Legyek Ura
A koffein az az átkos méreg, amelyet én, A Legyek Ura szabadítottam a póktársadalomra.

Hatalmamban áll szétzilálni hálóik és társadalmuk. Skizoid és arachnofób kis pókok fognak születni, a kik elhagyják szüléik hálóját... de a magukét megszőni már nem lesz elég tudásuk.

Elkápráztatom őket a serkentett alkotás harmatcseppként csillogó lehetőségével, közben észre sem veszik, de megtörik a hagyomány, szakadósabbak lesznek a fonalak, nőnek a rések.
2005-02-07 13:23 | vizi
Viziék azért vigyázzanak a koffeinnel, mert kiszökik a buborék, és mehetünk a víz alá!
2005-01-19 23:13 | Peti
Keresztes!

Ne akarjon már, legyen szíves, mindent félreérteni csakazértis! Attól, hogy valaki a pókhálószövésre úgy tekint mint fejleszthető tudományágra, és nem hajlandó beletörődni, hogy csakis egyféleképpen lehet mindent, attól még szövök például én is hagyományos hálókat, időnként.

Magának nincs jobb dolga, mint balhézni? Hát persze, megvan a napi légy, utána meg mihez kezd magához egy vén keresztes? Felmegy a netre, és műbalhékat rendez.

Ezért tartunk itt. Ennyit erről.

Tisztelettel,

Peti

Ui. Spiderman: hello! I am also a great fan of yours. You were my hero when I was a child. (Elnézést mindenkitől, aki nem tud angolul. Csak azt mondtam Pókembernek, hogy gyermekkoromban én is nagyon tiszteltem őt.)
2005-01-19 22:32 | keresztespók
Kérem egy új táplálékszerzési metódus kidolgozását, kedves póktársak.
2005-01-19 22:30 | Batman
hö-hö.
2005-01-19 00:47 | Spiderman
Mint raceben arintett, hadd souljak belle a veetahba ane ish. Me, embersobashoo action heroes gondoljook, hogy Pete vallalkozaasha rendkeevle fontosh esh hasnosh az emberishage somara. Kesenem a lehetosheget! I appreciate you guys very much. Pete, you’re my man!
2005-01-18 15:56 | keresztespók
Na látják. Önkifejezés, esztétikum, mindez akár egy pókhálóban. Szép, éppen csak az eredeti funkció veszik el. Mert a sok tudomány mit sem ér, ha nincs kalács, vagy legalább kenyér, ne adj Isten, légy
2005-01-14 14:10 | egy légy
Én a magam részéről nagy örömmel fogadnám, ha az összes pók elkezdene kávét inni. A világ sokkal vidámabb és kevésbé halálos hely lesz olyan pókhálókkal, amilyet a Peti is szőtt. Az esztétikai élmény okozta örömről nem is beszélve...
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci