V. Magyar Barista Bajnokság nevezettjei 2008.09.29. | Barista Bajnokságok
Ha ősz, akkor levél hullás. Ha HOVENTA, akkor Barista Bajnokság. Idén is megrendezésre kerül a Magyar Barista Bajnokság a HOVENTA vendéglátóipari szakkiállítás keretében. Az idén V. alkalommal megrendezett versenyre 12 barista nevezett.


A versenyről röviden:
Országos viszonylatban V. alkalommal mérkőznek meg Magyarország kávébárosai, akiket az olasz kávéiskola után barista névvel illetnek a világ minden pontján.

A versenyzőknek három kávéitalt kell elkészíteniük, majd felszolgálniuk a zsűrinek, akik pontozzák az elkészítés módját, az ízt, és a vizuális élményt. Az italok adottak, a versenyzőknek 15perc leforgása alatt kell elkészíteniük 4db Espresso-t, 4db Cappuccinót, illetve 4db saját készítésű kávéitalt.

A versenyzők névsora ABC sorrendben:

  • Bóka Csaba (Goppion)
  • Cseressnyés Márk (Semiramis)
  • Gaál Miklós (Semiramis)
  • Gombos Viktória (Lazarin)
  • Kelemen Nagy Brigitta (Semiramis)
  • Maruzsa Gábor (Rioba)
  • Molnár Attila
  • Németh Dávid (Pascucci)
  • Perna Andor (Lamborghini)
  • Szőnyi Éva (Semiramis)
  • Tóth Sándor (Don Cortez)
  • Tóth Zoltán (Pascucci)

    A verseny időpontja: 2008. október 15. (szerda)
    Helyszín: HOVENTA Nemzetközi Kereskedelmi és
    Vendéglátótechnikai Szakkiállítás

    Budapesti Vásárközpont, "A" pavilon, HOVENTA FÓRUM

    A verseny menete, szabályok

    Minden versenyző 45 percig versenyez, ami három 15-perces részből áll:
    •15 perc előkészület (nem értékelt)
    •15 kávékészítés és felszolgálás (értékelt)
    •15 perc rendrakás (nem értékelt)

    Minden versenyző, a négy kóstoló bíró részére a rendelkezésére álló 15 percen belül készít és felszolgál:

    •4 ugyanolyan espressót
    •4 ugyanolyan cappuccinót
    •4 ugyanolyan saját készítésű kávéitalt

    Az italcsoportok felszolgálási sorrendje és módja kötetlen, de az egy kategóriába tartozó italokat egyszerre kell felszolgálni. A verseny a versenyző jelzésére indul és ér véget. A versenyző felemelt kézzel jelzi, hogy kész a kezdésre illetve, hogy befejezte a munkát. A verseny ideje legfeljebb 15 perc. Az utolsó ital felszolgálása után a verseny csak akkor zárul le, ha a barista azt jelzi.

    A saját kávéital készítésére vonatkozó szabályok:
    1.Nem tartalmazhat alkoholt.
    2.Az italban az espresso íze legyen meghatározó.
    3.A versenyző italt készítsen (ne desszertet)

    Mindezen túl a versenyzőnek az italkészítésben teljes szabadsága van. Bármilyen alapanyagot felhasználhat. Javasolt, hogy az ital nagyobbrészt a helyszínen készüljön, de egyes alapanyagok előkészíthetők a verseny előtt. A saját ital alapanyagait a versenyzőknek kell biztosítaniuk.

    Ha a barista kifut a rendelkezésére álló időből (15 perc), folytathatja a munkát, azonban az eltelt idő függvényében pontlevonás jár (harminc másodpercenként 20 pont). Ha időtúllépése meghaladja a 120 másodpercet, automatikusan diszkvalifikálják.

    Három egymás mellett felállított kávés munkaterületen zajlik a verseny, amikor az első barista befejezte versenyét és elkezd összepakolni, a második kávékészítő belekezd 15 perces versenyprogramjába a 2. munkaterületen, a harmadik barista pedig előkészül a 3. kávégép mellett.

    *A verseny az SCAE /Specialty Coffee Association of Europe/ hivatalos nemzeti koordinátorának szervezésével és szakmai irányításával valósul meg.


  • Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
    megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
    ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
    Café Budapest
    Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
    Koffein
    Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
    Blog írások