UTZ 2009.05.11. | Kávé minősítések
Az UTZ minősítés tulajdonképpen 3 vagy inkább 4 az egyben. Egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére, 1997-ben jött létre. 2002-ben az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és azóta nonprofit szervezetként folytatja munkáját. Független vezetősége termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből áll.

Olyan minősítési program, melynek segítségével visszakövethető a kávé származása, és amely igazolja, hogy azt felelősségteljes, azaz fenntartható módon termesztették magas minőségben, olyan farmokon, ahol a termelők óvják a természetet és a helyi közösséget.


Ha kicsit részletesebben kibontjuk, alapvetően négy fő szempont alapján vizsgálja a kávékat:

  • Fenntarthatóság – környezettudatos gazdálkodás
    A minősítés jelentőségét a minősítés összetett kritériumrendszere adja: a minősített gazdaságoknak különös gondot kell fordítaniuk a természeti erőforrások védelmére, a víz és energia takarékos felhasználására, a növényvédőszerek körültekintő alkalmazására és a talajerózió megelőzésére.
    Az UTZ tanúsítvánnyal rendelkező kávétermesztők számára előírás, hogy csökkentsék, illetve megelőzzék a talaj erózióját és óvják az őshonos növényzetet. A kávétermesztők hazai fafajtákat használnak, hogy árnyékot adjanak a kávécserjéknek. Nem irtják az erdőket, és védik a veszélyeztetett fajokat.

  • Társadalmi szolidaritás
    Csak olyan gazdálkodók kaphatják meg a bizonyítványt, akik nem csak kávéra, de a művelésében részt vevő családokra is ügyelnek. Az ültetvényeseknek biztosítaniuk kell, hogy a náluk dolgozó emberek megfelelő lakhellyel, egészségügyi ellátással rendelkezzenek, és gyermekeik oktatásban részesüljenek.

  • Magas minőség
    Sok minősítési rendszer egyáltalán nem foglalkozik a kávé érzékszervi minőségével. Így előfordulhat, hogy egy környezeti vagy szociális szempontból tudatos vásárlói döntés után nem olyan minőségű kávét kap a vevő, amit megszokott. Az UTZ független auditorai évenként ellenőrzik, hogy megvan-e az egyensúly, amely biztosítja a fenntartható termelés mellett a kiemelkedő minőséget.

  • Visszakövethetőség – biztonság
    A kávé származása és útja a kávéscsészétől egészen a termőföldig visszakövethető. Ha egy UTZ emblémával ellátott konténer kávé kerül a pörkölőhöz a nagykereskedőn keresztül, a pörkölő üzem munkatársai az UTZ CERTIFIED internet alapú hálózatán az azonosító szám segítségével nyomon követik a kávé származását és útját, és megbizonyosodnak arról, hogy a kávé valóban UTZ minősítéssel ellátott farmról ered. A kávészemek minőségi ellenőrzését csak ezután végzik el. Az azonosító kódot a pörkölő üzemek is feltüntetik a csomagolásokon, ezzel biztosítva a fogyasztók számára az ellenőrzött minőséget.

    A magyar kávézók közül a McCafékban már ilyen kávé kapható. A következő szám "Kávézóláncok" rovatában róluk írunk, így "testközelből" is megismerhetünk egy UTZ keveréket.



  • Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
    megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
    ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
    Café Budapest
    Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
    Koffein
    Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
    Blog írások