Teljes a tabella 2005.01.27. | Kávéházak versenye
Mint arról már hírt adtunk, lezárult a Kávéházak versenye. Az elmúlt hetek során szisztematikusan feltöltöttük a rangsort, megszellőztettük élményeinket és az egyes kávéházak százalékpontjait. Teljes a tabella. Elkészült Budapest tizennégy legjobb kávéházának rangsora. Most pedig leírunk mindent!

A Kávéházak versenyével a honlapunk által 2004-ben lebonyolított Kávéváros születik című eseménysorozat talán legizgalmasabb fejezete zárult le.

A benevezett kávéházak listája és a végleges tabella három ponton mutat eltérést. Erre mindenek előtt magyarázatot kell adnunk.

Először is egy csere. A nemrégiben megnyílt és az utóbbi időben látványos fejlődésnek indult 5 Égtáj Teázó Kávézó helyett az utolsó pillanatban beugrott a boncasztalunkat már megjárt és az utóbbi időben szintén jelentős változásokat felmutató Európa Kávéház.

Két más természetű változás is történt. Az aligha túldicsérhető, honlapunk látogatói körében egyértelműen közönségsiker Azték Choxolat! (Gombóc Artúr titkos kedvence), valamint a külvárosi fronton komoly missziót felvállaló Melior Semiramis Kávézó nem kis fejtörést okozott értékelőcsapatunknak.

A csokoládéboltként, illetve kávémérésként is üzemelő kisüzletek ugyanis túlfeszítették értékelőrendszerünk kereteit. Végül úgy döntöttünk, a két helyet nem volna igazságos egy versenyben indítani az egészen más méretekben és munkarendben működő kávézókkal, kávéházakkal.

Na de mit láttunk?

A lábjegyzetelés után most térjünk a lényegre, amire Önök igazán kíváncsiak. Hol jártunk, mit láttunk, mire jutottunk?

Az aranyérmes (90% +)

A győztes magáért beszél. A pestszentlőrinci Zila Kávéház Krisztina Cukrászdát versenyünk során értékeltük először. A nagykávéház gyakorlatilag minden elvárásunknak megfelelt! Összesítésben közel száz százalékos eredményt ért el, ezzel rögtön be is előzte a korábbi favoritot.

Ezüstérmesek (80-90%)

A Zila felbukkanása és értékelőrendszerünk szigorodása miatt hátrébb csúszott a Károlyi, ami pedig sokáig vezette rangsorunkat. Ha kíváncsi arra, milyen egy modern belvárosi kávéház, mindenképpen térjen be ide! Továbbra is jó a menü, egyre finomabbak a sütemények, kaphatunk már szivarkát is. Másrészt viszont gond az elkülönített nemdohányzó rész hiánya, a felszolgálók figyelmessége pedig – sajnos – nem a régi.

Ha már a Károlyi utcában van, ne menjen el a harmadik helyezett Alibi mellett sem. Mi sem tettük. Ücsörögjön el egy kicsit ebben a szeretetre méltó környezetben, igyon barista-készítette kávét, vagy ha siet, vigye el. A felszolgáláson itt is van mit javítani.

Bronzérmesek (70-80%)

Összeszedte magát a Nyugati térhez legközelebb eső klasszikus kávéház, az Európa. Reméljük, a lendület nem törik meg. A személyzet kedélye sokat javult, de a felszolgálás szakmai részleteit nyugodtan lehet még csiszolni.

Az ötödik helyen végzett Prága továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A felszolgálás, bár a teljesítmény itt sem mondható egyenletesnek, továbbra is a budapesti átlag felett van. A bárpult átrendezésére viszont még mindig ingerenciát érzünk.

A nagyvárosi, trendi Balettcipő maradt a Hajós utca zászlóshajója. Tömött esték, állandó törzsközönség. Ez sem az antidohányosok gyülekezőhelye.

Kevéssel maradt le a hetedik helyezett Picard. Olaszos kávébárként indult, kávézóvá bővült. Szintén mértékadó üzlete a környéknek. A fél nyolcas nyitás igen példaadó. A sonkás pult nyálcsorgató teljesítménye stabil, a személyzet kapcsán viszont nagyon jó és nagyon rossz élményünk egyaránt volt.

A Michelin csillagos chéf új büszkesége, a pasaréti Matteo-Picard is megér egy délutáni kávét. A bárpult mögött bronzérmes barista. Innenső oldalán viszont ne reméljük, hogy helyet tudunk foglalni. A megkapó bárpultot gyakran tárolásra használják.

Az utolsó bronzérmes kávéház a Váci utcai Testa Rossa. Az "emberarcú franchise". Kényeztető bőrfotelben WiFi-zhetünk, mellékhelyiséget viszont csak házon kívül találunk.

50%-70%

A Hajós utca új reménysége, a Chagall csak most kezd magára találni. Ha tartósan beköltözik az élet, meghatározóvá is lehet. Legfőbb fájdalmunk: a késői nyitás és a reggeli hiánya.

A Tompa utcai Chili Bár hiteles "chillout lounge". Ínycsiklandó fűszeres csirkemell szendvics, korrekt személyzet. Nagykávéházi kényeztetést ne várjunk.

Az Astoria egyetlen kávézója a Bali. A kissé rideg cukrászdai előtér mögött bensőséges kávézó rejtekezik. Értékelésünk közben is sokat változott a hely. Kóstolja meg a pogácsát, de ha nagy a tömeg, vigyázzon, nehogy bent rekedjen egy sarokban!

A Deák és a Bazilika között, tökéletes helyen fekszik a Pollack Kávéház. Igazi klasszikus belső tér, sok elszalasztott lehetőség.

Talán sokakat meglep, hogy a tizennégyes mezőnyből utolsó helyen végzett a Két Szerecsen. A hely nyilván nem véletlenül közönségsiker – a túl drága ételek és a kevéssé kifinomult személyzet ellenére.


Hogyan értékelt a kavehazak.hu csapata?

Végigkóstoltuk az étlapokat, legyűrtünk sok Cézár salátát, felfaltunk menüt, franciakrémest, szendvicset és minderre legördítettünk ki tudja, hány párlatot.

Gigászi küzdelemben megbirkóztunk a sörök seregével és megszaglásztuk, megfigyeltük, ítélgettük Magyarhon veres és fehér borait. Ha úgy adódott, elmentünk az illemhelyre, ha nem adódott, akkor is.

Beleültünk minden székbe, megrángattunk minden ajtót, megmozgattunk minden pincért, no, és szinte koffeinmérgezésig öntöttük magunkba a kávét.


De ha komolyan érdekli: Így értékelünk mi!


Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
Barista Bajnokságok
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
Blog írások
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
Kávézóláncok