Sólyom is ezt issza 2006.11.20. | Kávéház anno
Swartz Dánielként mutatkozik be, de akcentusa rögtön leleplezi a bohókás nevű Treehugger Dan’s antikvárium és kávézó üzemeltetőjét. Dániel az amerikai Maine államból érkezett Magyarországra, tizenhat évvel ezelőtt, amikor egyre-másra jöttek a tengeren túlról misszionáriusok, demokrácia terjesztő liberálisok, és környezetvédő aktivisták.

Dániel ez utóbbiak közé tartozik, azon belül pedig egy szűkebb csoportba: akik maradtak. Az angol nyelvű könyvekkel és bio-fair trade kávéval szolgáló bolt vezetője büszkén meséli: egyebek közt ő nyitotta meg annak idején a Greenpeace magyarországi irodáját.

Okosan bólogatunk, ám tudatlanságunknál fogva kissé kényelmetlenül hallgatjuk a magyar vállalkozóvá lett aktivista biogazdaságokról, génmanipulációról, fair trade-ről szóló beszámolóit. Biztonságérzetünk csak a kávézó nyitás viszontagságainak taglalásakor tér vissza.

"Treehugger Dan", ha szabad így fogalmazni, kemény fába vágta a fejszéjét. Az aprócska üzlethelyiség hátsó zugában berendezett kávézó (az ÁNTSZ csak ide adott engedélyt) derűlátón fogalmazva úttörő kezdeményezés.

Idealizmusra kevéssé fogékony országunkban ugyan józanul éppen ekkora teret kaphat egy kizárólag fair trade és bio termékeket kínáló kávézó, de van ok a bizakodásra: a köztársasági elnöki hivatal egyenesen innen rendeli a kávét. Másrészt hamarosan megérkezik az első bio-fair trade forrócsoki szállítmány. És hát nyakunkon a tél, lehet begubózni, könyvvel a kézben szürcsölni.


Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások
Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.
Blog írások