Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Receptek // Kávés fánk Hanukára
Kávés fánk Hanukára
2004. December 9., Csütörtök
Recept
Ma van a nyolc napig tartó Hanuka második napja. Kevesen tudják, hogy az ünnep ideje alatt micsoda fánklakomákat csapnak a világ minden táján élő izraeliták. Ehhez a tradícióhoz kapcsoltuk Melis legújabb csodasütijét, miközben azt is eláruljuk, hogy mi a szóban forgó, izraelita gasztronómiai szokás gyökere.



Az egész IV. Antiókhosz Epiphanész, szeleukida uralkodóval kezdődött, aki Kr.e. 168-ban megszentségtelenítette a jeruzsálemi Szentélyt. Izráel legszentebb helyén oltárt emelt Zeusznak és egy disznót áldozott fel rajta. Aki hallott már a tisztasági törvények disznóra vonatkozó kitételéről, az tudja, hogy ez mekkora szentségtörést jelentett. Izráel népe ezt már nem nézte tétlenül, és egy Matitjahu (Matatiás) nevű főpap és fia, Jehuda Makabi (Makkabi Júdás) vezetésével felkelés tört ki. De nézzük meg, miből is áll a fánkunk:

Hozzávalók: Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás sárgája
5 dkg darált dió
1 kanál rum (ínyenceknek lehet ez Kahlua is)


A harcok három és fél éven át tartottak, amikor is Antiókhosz elhunyt. Jeruzsálemet fél évvel hamarabb, december környékén sikerült kézre keríteni. A Törvény előírta a megszentségtelenített Templom megtisztítását, ami nyolc napig tartott. Ehhez azonban rituálisan tiszta olajra volt szükség, hogy nyolc napig táplálni tudják vele a lámpások lángját. Felkutatták az egész Templomot, de csak egy napra való olajmennyiséget találtak. Nem tudtak mit tenni, feltöltötték vele a lámpásokat. A hagyomány szerint az olaj – csoda folytán – kitartott a nyolcadik nap végéig. Erről a csodáról emlékeznek meg ezekben a napokban az izraelita vallású zsidók az olajos, fánk-típusú sütemények fogyasztásakor.

Most pedig álljon itt a narancsos kávéfánk elkészítésének részletesebb leírása Forgács Melinda tollából:

Hideg kézzel gyorsan gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb. 3mm vastagságúra a tésztát. Szaggassunk ki pohárral páros számú korongokat, és süssük ki.

Vigyázz pillanatok alatt képes koromfeketére sülni. Az egyetlen süti, ami mellől nem mozdulok, mert mindig megviccel. Érdemes sűrűn benézni, mert ha nem sikerül egyforma vastagra nyújtani a tésztát, könnyen megégnek a vékonyabbak, míg a vastagabbak még fehérek. Megoldás: lesben állva lapáttal lecsapni a renitens gyorsan barnulókra, és idő előtt hűvösre tenni őket.

Nézze meg közelebbről!
Nézze meg közelebbről!
Míg hűlnek a korongok, elkészítjük a krémet: 15 dkg rámát, 1 vaníliás cukrot, 1 tojást, 2 kanál nescafét, 1 kávéskanál reszelt narancshéjat, 1-1 kanál Kahluát és Contreaut elektromos mixerrel habosra keverünk annyi cukorral, amennyit felvesz, illetve amilyen édesre szeretnénk a krémet. Nincs más hátra, mint összetapasztani a korongokat és az oldalukat is bekenni a krémmel, majd meghengergetni darált dióban. Másnap vagy harmadnap jó igazán.





Kapcsolódó linkek:
  • Barista akták
  • Interjú Forgács Melindával
  • A sütik bázisa: az Ice Frigid Coffee Bar
  • Répás muffin
  • Kávé túrótorta
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2012-12-15 07:35 | LZaRXchWmkaZ
    9hBbw8 crohdhuueagl
    2012-12-13 07:35 | gfQLdwTEZBIwBUNFkBy
    vkM1Z4 pmsznahzvobg
    2012-12-12 16:07 | DQiVLSVNFHRAPrVh
    That’s an ingenious way of tihnking about it.
    2007-12-16 20:18 | Rebeka
    Szervusztok minyajan !
    NEKEM semi bajom a MAGYAR receptekkel CSAK a kulfoldivel HA JO LENNE es egeseges DE nem az ! NE RONTSATOK EL A HIRES MAGYAR KONYHAT mindenfele "PUPPY CHOW" kajaval amitol meg a kutyusok is menekulnek !! MARADJUNK meg a hires MAGYAR KONYHANAL hiszen ITT tul az oceanokon anyi MOSLEK van es NEHEZEN majdnem lehetetlen MAGYAR vagy mas EUROPAI ettelt elkesziteni !! Az itteniek az ujukat nyalogassak NAGY RITKAN ha fozzok valamit az ittenieknek SOT KONYOROGNEK a magyar kaja utan ! NE rontsatok el a hires MAGYAR KONYHAT :O( kar lenne NGYON !! A magyar recepteket KLASZUL CSINALJATOK csak igy TOVAB !! Kellemes unepeket minyatokank es egy EGESEGES BOLDOG BOSEGES 2008-as evet nektek es kedves csaladotoknak 4 labu es 2 labunak egyarant !!!
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci