Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Receptek // Nahát van fehér kávé !?
Nahát van fehér kávé !?
2005. Július 18., Hétfő
Rakmányi Csaba
Recept
Ezen a héten ízekre szedik! Ha már nagyon inna igazi rumos, jávai, vagy kreol kávét, esetleg narancsos, grogos vagy illatos kávét, akkor önnek két választási lehetősége van: A héten itt közzé tett receptekből otthon kiügyeskedi, vagy elballag a Budai Kávézóba, ahol elkészítik önnek.


Nahát van fehér kávé !?

Csodálkozott már több vevő is amint a választékot mustrálta a Budai Kávézóban. Az üzlet tulajdonosa Kapitányné Kiss Beatrix már nem lepődik meg azon, hogy milyen sokan nem láttak még nyers kávét. Ilyenkor kedvesen mosolyog és miközben a pörkölés fázisait és a kávé termés átváltozásait magyarázza, szemmel láthatóan azt fürkészi, hogy mennyire nyitott a kérdező.

Ezek a beszélgetések nemcsak kóstolással és különleges kávék vásárlásával érnek véget, hanem gyakran egy új törzsvásárlót nyer az üzlet.

A Budai Kávézó
A Budai Kávézó
Riportunk elején az alapító üzletvezetőt Kapitányné Kiss Beatrixot faggattuk.

Kávéházak.hu: Megéri-e az erőfeszítés, amit a kávékultúra terjesztéséért, tanításáért tesz?

Kapitányné Kiss Beatrix: Ez így volt természetes az első pillanattól kezdve. Amikor elhatároztuk, hogy kizárólag a nemes Arabika kávékkal fogunk kereskedni, tudtuk, hogy sok mindent el kell majd magyarázni.

Az azonban meglepett, hogy milyen sokat kérdeznek a vevők. Amikor megértették, hogy szívesen szánunk időt a válaszokra, rendszeressé váltak a beszélgetések. Sokan az üzletbe belépve éppen belecsöppennek egy ilyen beszélgetésbe és bekapcsolódnak, mert nekik is vannak kérdéseik.

Hogy megéri-e? Így akartuk. Egy hangulatos kávé és tea üzletet szerettünk volna teremteni, ahol nem egyszerűen eladunk, de jól is érezzük magunkat. A vevő is és mi is.

Kvh.hu: Kik a vevők? Ki érdeklődik ma a minőségi kávé iránt?

KKB: Az üzlet itt van a Budai Skála parkoló felőli bejáratánál, ezért egyrészt azok térnek be akik az áruházban vagy az élelmiszerboltban vásárolnak. A vevők nagyobbik része mégis törzsvendég és nagyon nagy elismerés, hogy messzebbről is visszatérnek.

Vannak akik nemrég még itt nálunk hallottak először a Robuszta és az Arabika kávéfajták közötti különbségről, most pedig már kialakult, egyéni ízlésük van, hogy a világ melyik tájáról származó Arabika az ő kávéjuk.

Kvh.hu: Kik vannak többen, az itt fogyasztók, vagy akik hazaviszik a kedvenc kávéjukat?

KKB: Körülbelül ugyanannyian vannak mindkét csoportból. Aki elvitelre kér babkávét, szinte mindig nyitott egy csésze espressóra, aki pedig kávézni jön és felfedezi a választékot, az gyakran kedvet kap a frissen pörkölt Arabikák kipróbálására.

Kvh.hu: Hogyan lehet a törzsvendégek számára újat nyújtani?

KKB: Mindig van egy aktuális téma, amit a középpontba helyezünk. Most például a kávéspecialitásokat mutatjuk be. Egy héten át minden nap két-két receptet kóstolhatnak meg a betérő vendégek.

Együttműködünk az olasz Vergnanóval és a tőlük átvett receptekből és a különleges Vergnano Cristal kávékeverékből fogunk dolgozni.

Kvh.hu: Milyen kávéitalokat készítenek majd?

KKB: Mindennap lesz egy alkoholos és egy alkoholmentes kávékoktél, amit nemcsak elfogyasztani lehet, de a vendégek szavazhatnak is a nekik leginkább tetsző italról.

Ebből mi is sokat tanulunk. Kíváncsiak vagyunk, hogy a ma szinte kizárólagosan ismert 3-4 féle kávéitalon kívül milyen irányba indul el az érdeklődés, mi jön a cappuccino után.

Kvh.hu: Kíváncsivá tett. Milyen italok készülnek a jövő héten?

KKB: Július 18-22-ig olyan kávéspecialitásokat készítünk, melyekben annyi a közös, hogy mindegyiket egy eszpresszóból indítjuk, melyek a Vergnano Cristalból készülnek.

Kvh.hu: Miért pont ebből?

KKB: Ez egy egészen különleges kávékeverék, amit a pörkölési folyamaton külön-külön átesett, kilencféle Arabika kávéfajtából kevernek. Ebből minden nap egy alkoholos és egy alkoholmentes kávéitalt készítünk.

Kvh.hu: Szívesen közzétesszük ezeket a recepteket...

KKB: Egyenlőre a kávéitalok nevét árulom el, az adott napi recepteket és az italok fotóit pedig szívesen nyilvánosságra hozzuk aznap, amikor kínáljuk őket itt az üzletben.

  • 18-a Hétfő:
    Caffè Profumatissimo (Illatos kávé)
    Caffè all’Arancia (Narancs kávé)

  • 19-e Kedd:
    Caffè al rhum (Rumos kávé)
    Caffè all’africana (Afrikai kávé)

  • 20-a Szerda:
    Grog di Caffè (Grogos kávé)
    Caffè alla giavanese (Jávai kávé)

  • 21-e Csütörtök:
    Caffè alla viennese (Bécsi kávé)
    Caffè alla russa (Orosz kávé)

  • 22-e Péntek:
    Caffe’ alla parigana (Párizsi kávé)
    Caffe’ creolo (Kreol kávé)




    És hogy hol kostólhatja meg mindezt?
    A Budai Kávézóban
    A Budai Skála parkoló felöli bejáratánál!

  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2007-02-05 17:29 | Zsuzsa
    Volt szerencsém megkóstolni VERGNANO caffét ennél fantasztikúsabb kávét míg élek sem fogok inni.Minden tiszteletem és elismerésem a készítőinek.
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci