Pro Barista 2010.12.08. | Barista iskola
Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.

Ahogy az előző számban írtam, "az interneten folyamatosan megosztott és cserélt tapasztalatok, a kávés nyilvánosság számára nyitott kávés-oktatások, az egyre kisebb tételekben hozzáférhető, egyre jobb minőségű kávék, az új és újra felfedezett kávékészítési metódusok és a háztartási méretezésű eszközrendszer" miatt ma már egyre többen értenek egyre inkább a kávéhoz, az otthon "ülő" magánemberek között is. De akkor mégis ki tekinthető igazi, profi baristának? Mit kell mindenképpen tudnia, mi várható el tőle és mi nem? Igazi kávészakértő legyen vagy csak kávékészítésre betanított munkás? A kávékészítés szakmunka vagy tanulás melletti pénzkereseti lehetőség diákoknak?
Alábbiakban megpróbáltam összegyűjteni és rendszerezni azokat a tudáselemeket, amikkel egy igazi baristának – szerintem – rendelkeznie kell.

Tudjon a vendéglátásban, a kávés munkaterületen, eszpresszó géppel szakszerűen - az alábbi szempontok szerint - kávét készíteni:

  • Higiénikusan
  • Helyes műveleti sorokkal, munkafolyamatokkal
  • Jól átgondolt munkaszervezéssel
  • Megfelelő tempóban
  • Gazdaságosan
  • Kedvesen
  • Szépen

    Ismerje – azaz értse meg összefüggéseiben – az eszpresszót, mint:

  • Kultúrát (keverékkialakítástól a kávébárig)
  • Technológiát (munkaterület részei + gépek működtetése)
  • Minőséget (a minőség előfeltételei – veszélyek)
  • Sztenderdet és italt

    Ismerje a barista "alapkávékon túli" feladatait is:

  • Kávés munkaterület – nyitástól-zárásig
  • Klasszikus kávékülönlegességek
  • Alkoholmentes jeges italok (alapanyagok – receptek – készítési technikák)
  • Forró csokoládé- és teakészítés a kávés munkaterületen

    Tájékozódjon jól a kávés világban:

  • Kávé-, kávéház-, és kávés technológia-történet itthon és külföldön
  • Kávétermelő régiók-országok, különleges minőségek
  • Kávékultúrák – készítési módok – tradicionális italok
  • Márkák, láncok, szervezetek itthon és külföldön
  • Versenyek, szabályok, versenyzők
  • A barista helye, szerepe a vendéglátásban
  • A vendégek által Gyakran Ismételt Kávés Kérdések

    Mindezek mellett legyen meg benne az a szemlélet, hogy megszerzett tudását, a gyakorlás és munka során elsajátított képességeit alkalmazni és fejleszteni akarja folyamatosan. Munkájához ne csak szaktudás, de kedv és elhatározás is adassék. Igazi kávéélményt csak szakképzett és elhivatott barista tud szerezni. Így lehet a kávéfogyasztásból kávézás, az időtöltésből értékes pillanat.
    Fentiekben kifejtett szempontrendszer 2010-től a Barista Hungary hivatalos oktatási célrendszerét, a barista tanfolyam kimeneti követelményeit, ezzel tematikájának alapját adja.


  • Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
    megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
    ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
    Café Budapest
    Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
    Koffein
    Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
    Blog írások