Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Barista iskola // Első Kávés Konferencia
Első Kávés Konferencia
Beszámoló
2004. Október 18., Hétfő
Klikkeljen a képre!
 / Első Kávés Konferencia
Nézze meg a képeket!
Október 8-a volt a Kávéváros születik eseménysorozat egyik legfontosabb napja. A Kávés Konferenciára honlapunk meghívta mindazon kávés vendéglátó egységet képviselő tulajdonost, üzletvezetőt, cukrászt, szakácsot és felszolgálót, és minden egyéb érdeklődőt, aki egyetért jelszavunkkal, miszerint "Magyarországnak jó kávéházak kellenek."

A jelenlévők meghallgathatták Bojár Iván András, az Octogon főszerkesztőjének Budapesttel kapcsolatos vízióit, Zeke Gyula történész kávéház történeti, Budai Péter a kávéházi ételekkel kapcsolatos előadását, valamint figyelemmel kísérhették a Barista Hungary részéről Kocsis Gergely kávé kultúrákról, a Kávéházak.hu képviseletében pedig Orbán Gergelynek a magyarországi HoReCa helyzetéről szóló fejtegetéseit.

Mielőtt az előadásokra térnénk azonban, köszönetet kell mondanunk mindazoknak, akik hozzájárultak ennek a - kis szerénytelenséggel - mérföldkőnek is tekinthető szakmai találkozónak a sikeréhez.

A konferencia vendégei az Andrássy Palota egyik dísztermében, óriási csillárok alatt gyűltek össze. Az épület, ami még abból a korból maradt ránk, amikor a klasszikus kávéházak virágkorukat élték, méltóbb helynek bizonyult, mint bármely modern szálloda jól felszerelt konferenciaterme.

A konferenciára érkező vendégek a folyosón megtekinthették az Eötvös-Daxner Alapítvány - honlapunkon online formában is elérhető - kiállítását, amelyet először Dublinban láthattak az érdeklődők, uniós csatlakozásunk alkalmából. A kiállítás ízelítő a nyugat számára nehezen érthető közép-európaiságból és magyarságból. A közép-európai, magyar kávéház - akár a szecessziónk, vagy a borkultúránk - megismertetése a nyugattal a kiállítás létrehozói szerint a kommunikáció minden egyéb módjánál jobban segíti megérteni kultúránkat.

Nézze meg a képeket!
Kapcsolódó linkek Kapcsolódó linkek
 • Kávéváros születik
 • Az előadó terem mellett egy 41 éves espresso gép dolgozott. A már muzeális értékkel bíró Faema E61-et az Expresso kávégép szerelő cég csapata három napon át készítette elő. A gép jobb kávét készített, mint sok vadonatúj darab: a kávészünetekben megállás nélkül folyt át rajta a fekete.

  Ezen a kávégépen a Barista Hungary kávés szakoktatói készítették három cég négy karakteresen különböző kávéját. A Semiramis a mai magyar ízlésnek megfelelő közepes pörkölésű keveréket hozott, amelyet 40-50 ml-es krémkávénak ajánl elkészíteni. Pellini kávéból klasszikus olasz espresso készült. A sötét pörkölésű keveréket minimális robuszta tartalma különböztette meg az IO kávémárkától, amely szintén espresso pörkölésű, de ízvilágában inkább a világtrendet követi, 100% arabica. A Dallmayr Café Créme keverék, amely egy 50-60 ml-es krémes ital alapja, a bécsi kávéitalok alapkávéjának készült.

  Korábban még nem volt példa arra, hogy a kávéforgalmazó cégek a saját termékük elkészítését másra bízzák. Ebben az esetben öt cég hozzáadott értéke jelent meg egy standon. Az egyik cég gépén három másik kávéját tőlük független baristák készítették el. Egy érdek hozta össze ezeket az embereket: a végtermék magas minősége, amiért érdemes összefogni.

  Egy kávés konferencián persze sajátos hangsúlyt kap a kávészünet, de az önfeledt kávézás perceit még itt is előadások övezték. Alábbiakban néhány szemelvénnyel igyekszünk érzékeltetni az egyes előadók főbb mondanivalóját. Az idézetek alatti linkre kattintva bővebb beszámolót is találhatnak az adott előadásról.  Bojár Iván András

  "Azt szokták mondani, hogy a 80-as évek a közgazdászok évtizede, a kilencvenes évek a jogászok évtizede volt. Azt gondolom, hogy a 2000-es évek a vendéglátók, a kereskedők éve lesz. A mindennapokban működő gyors reflexió, a közönséggel való direkt kapcsolat minden makrogazdasági elemzésnél jobb választ ad a kérdéseinkre… Én azt a kérdést, azt a gondolatot szeretném útjára bocsátani, miszerint van-e, lehet-e, tudunk-e, érdemes-e egy sajátos budapesti kávéházkultúrát meghatározni."
  Bővebben az előadásról>>

  Zeke Gyula

  "Az államosítással nem csak a kávéházak világának áldozott le, a kávéházakkal kapcsolatos minden pontos, részletes információ is elérhetetlenné vált. Maradtak a többnyire irodalmi, kultúrtörténeti források, amelyeknek köszönhetően három a valóságnak meg nem felelő mítosz él a köztudatban a korabeli kávéházi világról. Az irodalmi paradigma, a félezer budapesti kávéház, és a századforduló kávéháza."
  Bővebben az előadásról>>

  Orbán Gergely

  "A kávés vendéglátás mai helyzetét, jelen állapotát, a közelmúlt társadalmi és gazdasági eseményei kapcsán tudjuk elemezni. Rendszerváltás ugyanis nem csak a politikában, de a vendéglátásban is ugyanúgy megtörtént. Ezt a kínálat és a kereslet alapján a legkönnyebb szemléltetni, alapul véve a 15 évvel ezelőtti és a mai helyzetet. Ez alapján lehet pontos képünk arról, hogy mik a fogyasztói és az össztársadalmi igények, hol van ebben a kávéházak pontos helye."
  Bővebben az előadásról>>

  Budai Péter

  "A kávéház tökéletesen városi műfaj. Mi is a kávéház funkciója? Szerintem a szabadidő eltöltése, a társalgás, ilyen-olyan alkotó műhelyek, egyszóval: az együttlét. Mi kell ehhez: kávé, ital és, ha megéhezünk étel is. Összeegyeztethetetlennek tűnik egy nagykávéház és egy pár asztalos kávézó összehasonlítása az ételválaszték szempontjából. Ezt a látszólagos ellentmondást kívánom az előadásommal feloldani."
  Bővebben az előadásról>>

  Kocsis Gergely

  A Kárpát medence népeinek kávéízlésre közvetlen hatással három kávékultúra volt. A török uralom alatt már jelen volt, de nem volt meghatározó a kávéfogyasztás. Valós hatása ugyanezt a kávéiskolát közvetítő kereskedő népek (örmények, zsidók, rácok, görögök,) ténykedésének volt. Ennek a kávékultúrának a hatása mára alig érezhető hazánkban. A mai magyar kávéízlésre jellemzően két kávékultúra volt és van hatással. Az bécsi és az olasz.
  Bővebben az előadásról>>  Az esemény folyamán az ötven fős terem szinte végig tele volt. A három kávészünet alkalmával mindenki megkóstolhatta a Semiramis, a Dallmayr, és a Pellini kávékat a Classic Farm süteményei kíséretében. A HVG fotósát teljesen megihlette a kávégép, míg a szakmai újságírók méltatták a rendezvény lebonyolítását, a jó témaválasztást, és a színvonalas előadásokat.

  Az előadásokat kérdések követték. A most formálódó kávés szakmát úgy tűnik, valóban érdekli, hogy a kávéháztörténet merre halad. Valós igény mutatkozott a szakmai törzsasztalok elindítására. Valami elkezdődött. Kávéváros születik?!

  Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2015-10-27 12:39 | T9GdSLhR3yi2
  I have been absent for a while, but now I rembemer why I used to love this web site. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?
  2015-10-26 02:37 | 48IqzSj2
  you’re in point of fact a good webmaster. The wesbite loading speed is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a fantastic job on this topic!
  2014-08-09 17:53 | PtCZ8KAWdD
  Between me and my husband we’ve owned more MP3 paylers over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of paylers. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.
  2014-08-08 02:44 | MW08ciPI
  We’d like to offer you the job My maid barged in when I was wchtaing this vid. Great hot love making with the brunette. Very exciting. The vid moves from one part to the other and back !Earlier had made passes at my maid, today we both watched this one and I could take things to a logical conclusion.She enjoyed cumming half a dozen times and I gave her a creampie at the end. We exploded together. She wants to watch porn on my pc and we have promised each other a good time.
  2014-08-07 04:46 | mVOxdtVEON5
  Good day! I know this is somewhat off topic but I was wnnoeridg which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci